ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

29.06.2020

TRUVA EFSANESİ (1)

İLYADA

Balıkesir ilinin komşusu Çanakkale sınırları içindeki Truva kenti ve onunla ilgili efsane Homer'in Ilyada ve Odyssey destanlarıyla ölümsüzlüğe ulaşmıştır. 3200 yıl önce gerçekleşen olaylar ve onların çevresinde yaratılan söylenceler çesitli antik dönem ve modern çağların yazarlarının eserleriyle hala tazeliğini koruyabilmiştir. Bu yazı serisi bu efsaneyi kolay anlaşılır bir dille anlatmak için hazırlanmıştır. Kaynak olarak Jenny March ; Classical Myths ; Penguin Books; London 2008 ve Bettany Hughes; Helen of Troy; Jonathan Cape; London 2005 kullanılmıştır.
Troy – Truva- prensi Paris, Sparta -İsparta – Kıralı Menelaos'un karısı dünyalar güzeli Helen'i kaçırmış ve onu Truva'ya getirmişti. Onu geri almak için Mycenae kıralı, Menelaos'un kardeşi Agamemnon büyük bir Yunan donanma ve ordusuyla Truva'ya geldi ve kenti kuşattı. On yıl kent kuşatma altında kaldı. Sonunda kent devleti Truva işgal edildi ve yerle bir edildi. ( Osmanlı Devleti'in yıkılışının son işareti olan Mondros mütarekesi İngilizlerin Agamemnon gemisinde imzalanmıştı. Çanakkale deniz ve kara savaşları kazanıldığında Mustafa Kemal Truva'nın intikamını aldık demişti.)
Helen, Tanrıların tanrısı Zeus'un kızı idi. Annesi güzeller güzeli Leda , Sparta kıralı Tyndareus'un karısıydı. Zeus, Leda'ya aşık oldu ve kuğu kiyafetine girerek ona yaklaştı ve ona zorla sahip oldu.
Tyndareus Helen'in, bu nedenle , manevi babası sayılır. Helen evlenme çağına gelince, Tyndareus'a kıymetli hediyeler getirerek Helen'e talip olan bir çok ünlü kişi çıktı. Helen, içlerinden en zengin olan Agamemnon'un kardeşi Menealos'ti seçti ve onunlu evlendi. Damat Menelaos , Tyndareus tarafından daha sonra Sparta kıralı yapıldı. Helen daima kendisinin Spartalı olduğunu, babasının Tyndareos olduğunu ve gerçek babasının ise kuğu kuşuna dönüşmüş ve annesi Leda ile birleşmiş olan Zeus olduğunu söylerdi .Helen daha yedi sekiz yaşlarında iken Atina'nın tanrı - kıralı Theseus ve arkadaşı Peirithoos tarafından kaçırılmıştı. Theseus Tanrılar tanrısı Zeus'ın kızı ile evlenmeyi çok istiyordu. Helen, ikiz kardeşleri Castor ve Polydeukes tarafından hiç bir zarar görmeden kurtarılmış ve Sparta'ya geri getirilmişti. Helen'in kız kardeşi Clytemnestra Agamemnon'un karısı idi. İphigeneia da onların kızı idi. Başka bir söylentiye göre ise o , Helen ve Theseus'un kızıydı.
Truva kıralı, atlara büyük sevgisi olan, zamanın en zengin kıralı Priam bir çok kadınla evliydi. Fakat en muteber hanımı Hecuba'ydı. Oğlu Hektor Truva'nın en kuvvetli silahşörü idi. Bir oğlu Troilos genç yaşta ölmüştü.Kızları Polyxena, Laodike ve Kreousa'tan başka ikiz iki kızı daha vardı. Onlar kehanet sahibi, gaipten haber veren Kassandra ve Deiphobos'du. Oğlu Paris'e hamile kaldığında Hecuba Truva'nın ateşe verildiğini içeren bir rüya görmüştü. Bu rüyadan dolayı kocası Priam, oğlu Paris doğar doğmaz onu, Agelaos isimli bir çobana, Ida Dağı'nın (Edremit yakınlarındaki) eteklerine terketmesi için verdi. Dişi bir ayı terkedilmiş çocuğu buldu ve onu sütüyle besledi.
Agelaos bir süre sonra, çocuğu hala canlı görünce evine götürdü ve onu kendi çocuğu gibi büyüttü.Bir çoban olarak büyüyen Paris Truva'daki bir boğa güreşi yarışmasına katıldı ve yarışmayı kazandı. Kardeşi Deiphobos kazanmayı beklerken bir yabancının kazanmasını kabul edemedi , kılıcını çekerek Paris'in üstüne yürüdu. Paris Zeus tapınağına kaçtı, oraya sığındı. Orada tesadüfen bulunan kızkardeşi Kassandra onu farketti.

Bu yazı 427 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans