YazıYorum (Mete Kozdağ)
Beşar Esad rejiminin çöküşünden sonra Suriye halkının çoğunluğu, Rusya'yı ülkede istemiyor ama yıllardır Rusya ve Suriye ortaklığı var.
Yeni Suriye yönetimi, Esad'ın devrilip Rusya'ya sığınmasının ardından Moskova'ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Suriye Dışişleri Bakanı, Rusya'yı yanlarında istedikleri mesajı verirken, Rus mevkidaşı Lavrov, "Her türlü yardıma hazırız" dedi.
Yukarıdaki açıklama gayet anlaşılır ve ‘Rusya'nın yeni Suriye'deki yeri değişmemiş' gerçeği de açık olarak ortada.
Yıllardır Rusya ve Suriye ortaklığında, Moskova; Akdeniz'deki hava ve deniz üslerine erişim elde ederken, Şam yönetimi de muhalif güçlere karşı savaşında askeri destek aldı.
Yeni Suriye yönetimini elindeki silah ve teçhizat, Sovyet ve Rus yapımı. Bu nedenle yeni hükümet ordusu kurulunca da Rusya'nın ikmaline bağımlı kalacak.
Moskova, Suriye iç savaşında destek verdiği Esad'a karşı savaşan İslamcı hükümetten gelen ‘yeni bir sayfa açalım' teklifini geri çevirmez.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.