19.07.2020
Havai fişeklere son
Yaz aylarının büyük bölümünü geçirdiğim Erdek, coğrafyasında havai fişek cennetiydi.
Başta düğünler olmak üzere çeşitli etkinlikler ve törenlerde, nişanlarda atılan havai fişeklerin verdiği rahatsızlık inanılmaz boyutlara ulaşmıştı.
İki yıl kadar önce, konuyla ilgili olarak kaleme aldığım bir yazıda, “Erdek ve yöresi, yaban hayatının çok önemli bir coğrafyasında yer alıyor. Kapıdağ gibi çok önemli bir doğal cennet, Erdek'in hemen karşısında. Havai fişekler, birçok kuşun ölümüne yol açtığı gibi Kapıdağ'daki canlı yaşamını da tehdit ediyor. Bu arada, gece yarısı çıkardığı gürültü de, tatil için Erdek'te bulunanları rahatsız ediyor” demiştim, özetle.
Bu yazıma, gazeteci arkadaşım Erdem Özcan da, kaleme aldığı yazılarla destek vermişti.
Daha sonra konuştuğum Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık da bana hak vererek,
“Aslında, havai fişek atılması İçişleri Bakanlığı genelgesine aykırı ve valiliklerce de yasak kapsamında. Bundan sonra bu yasağa uymayanları daha da sıkı denetleyeceğiz” demişti.
Nitekim de öyle oldu.
Erdek'te, havai fişek atılması tamamen bitmese de, çok azaldı. Birkaç kendini bilmez, zaman zaman gözlerden kaçırmaya çalışarak, havai fişek atmaya
çalıştıysa da, Erdek'in eski havai fişek cenneti olduğu günler geride kaldı.
Konu, geçtiğimiz günlerde, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek ve fabrikasında meydana gelen patlama, ölen ve yaralananların olmasıyla gündeme bu kez bomba gibi düştü.
Aralarında Bandırma'nın da bulunduğu birçok belediye, bundan sonra hiçbir etkinlikte havai fişek kullanmayacaklarını açıkladı.
Tabii ki, isabetli kararlar…
Yeter mi? Hayır!
Havai fişeğin türevleri olan mantar tabancaları, çatapat, torpil ve füze imalatı da yasaklanmalı ki, bunların çoğu “merdiven altı” denilen yerlerde, izinsiz üretiliyor.
Özellikle kapalı organizasyonlarda kullanılan volkan, şelale, yürüme yolu fişekleri gibi ürünlerin imalatında ağır kimyasal ürünler kullanıldığı biliniyor. Bu ürünlerin ise yandıklarında çıkardıkları duman ve alevlerle yangın tehlikesi yarattıkları gibi astım, nefes darlığı, kalp rahatsızlığı olanlar için yaşamsal tehlike yarattıkları, hastalık tetikçisi oldukları biliniyor.
Kısacası, yalnız havai fişek kullanımına son vermek yetmez. Bunun türevlerinin de kullanılmasına son verilmeli.
Bu yazı 521 defa okundu.