ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.12.2019

KADINLARIMIZ VE MEDENİ YASA

.

Medeni yasa; kadının, erkeğin ve çocukların gelecek yaşamını, miras hukukunu koruyan, güvenceye alan Cumhuriyet devrimlerinin temel yasalarındandır. Bu yasa, ulusun çekirdeği olan aileyi korur. Böyle kurulan bir ailede geleceğin yurttaşları yasa ile sağlıklı, eğitimli, hakları korunmuş “yurttaşlar” olarak yetişirler.
Cumhuriyet öncesi aile kurumu yasa ile güvenceye alınmamıştı. Kadın, bedeninin ve aklının henüz gelişimini tamamlamadığı bir çağında evlendirilirdi. Erken evlilik, erken ve sıkdoğum, kadın sağlığı açısından yıpratıcı ve doğacak çocukların sağlıklı kuşaklar olmasını engelleyicidir. Yetersiz beslenme ve sık doğum nedeniyle anne bedeninde meydana gelen demir eksikliği, doğan çocukların zihinsel geriliğine yol açar.
Medeni yasaya göre yapılan resmi evliliklerde, eşlerin kaybından sonra miras hukuku geriye kalanların haklarını yasa ile güvenceye almıştır. Bu yasayla ayrıca kız çocuklarının erken evlendirilmeleri, ikinci eş olmaları da önlenmiştir. Kızların erkekler gibi okutulması, toplum içinde yasaların güvencesinde bireyler olmaları sağlanmıştır.
Medeni yasa; toplumun barış, güvenlik, insan hakları açıcından ülkemizin temelini oluşturan aileyi yaratmıştır. Uygar milletlerin temeli, yasa güvencesinde kurulan ailelerden oluşur. Medeni yasa erkeğin, kadının, çocukların yasa güvencesi ile haklarını en iyi koruma altına alan çağın yarattığı güvencedir.
Şimdi, nikâhın kıyılmasında müftülerin yetkili sayılması, eski “Şeriat Yasalarına” dönüşün başlangıcı umudunu yaratır bazı kesimlerde. Böyle bir özlem, Cumhuriyetin temeli olan devrim yasalarına terstir. Devrim yasaları, çağdaş yaşama duyulan özlem sonucu gerçekleştirildi. Uygar dünyanın yasaları incelenerek, bünyemize uygun biçimde yapılan bu yasalar ışığında biz 1926 yılından beri çağın gerisinde kalmadan yaşıyoruz. 
Teknikteki tüm ilerlemeleri,bize göre mi, değil mi demeden alıyoruz. Hiç vakit kaybetmeden yeniliktir diye uyguluyoruz! Yabancı ülkelerden turist gelsin diye bekliyoruz! Hiç düşünmeden, bizim kadınlarımızın haklarını ortadan kaldıran, geriye dönüşleri yaratıyoruz! Bu bir çelişki değil midir?Nasıl işimize gelirse öyle uygulama, aldatmaca olmaz mı? Yurdumuza gelen kadın turistlerin, özgürce gezebilme hakları var. Bunu hiç aklımızagetirmiyoruz! Medeni yasadan vazgeçmekle kızlarımızı, gelinlerimizi, eşlerimizi, annelerimizi, kadın akrabalarımızı yasa güvencesinden çıkardığımızı unutmayalım!
Medeni Yasa,toplumun temeli olan Türk ailesini yasa güvencesiyle yaratır. Bu yasayla erkek, kadın ve çocuklar medeni haklara, miras haklarına sahip olur. 
Müftüler, inananların manevi dünyasına yardımcı olmak gibi yoğun bir görevi yerine getirmekle görevlendirilmiş devlet memurlarıdır, bunun için bizim ödediğimiz vergilerden alırlar maaşlarını. Onlara bir de “nikâh kıymak” gibi dünyevi bir iş yüklemeyinlütfen!İşleri yeterince ağırdır her zaman. İnsanların manevi dünyalarında merhamet, adalet, insana saygı, doğayı koruma, güçsüze yardım gibi pek çok konuda onları uyarma görevlerini yapsınlar. Ayrıca diğer devlet memurlarından daha yetkili bir duruma getirip haksızca yükseğe koymayın!
                                                                           

 


Bu yazı 364 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans