ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

31.07.2020

DÖRDÜNCÜ HAÇLI SEFERİ-1

(KATOLİKLER VE ORTODOKSLAR KARŞIKARŞIYA)

İstanbul, eski adıyla Constantinople, 13 Nisan 1204'de Dördüncü Haçlı seferine, Papa III. Innocent' in destek ve teşviki ile katılan, çoğu Fransız ve Venedikli Hıristiyan birliklerince işgâl edildi . Yunan kıyılarından dolanarak gelen Venedikten , Venedik gemileri ile yola çıkan Haçlı Seferi birlikleri, 24 Haziran 2003'de önce Kadıköy'e, iki gün sonra Üsküdar'a ve 5-6 Temmuz'da Galata'ya ulaştılar. 17 Temmuz'da bugünkü Kasımpaşa'nın karşısındaki Blachernae sarayının yakınlarındaki surları yardılar .
Savunma için başlattıkları fakat şehrin ortasına yayılan 500 dönümü aşkın bir yangına neden oldular Bizans Imparatoru III. Alexius'un Kuzey ve Batı Avrupalı Italyan ve Varangian temelli paralı askerleri 5 Temmuz'da Galata'da ,Haçlılara karşı güçlü bir savunma yapmıştı. Fakat imparatorun ordusu tamamen çevrilmekten kurtulamadı. Bizans'ın kaderini artık iki Batılı ordu tayin edecekti.
Alexius çareyi kentden kaçmakta buldu. Bizans bürokrasisi onun yerine kör II.Isaac'ı imparator yaptı. Bu, Yunan egemenliğinin devamı olduğundan, Haçlı seferi liderlerini memnun etmedi. Onlar oğlu Alexius'un tahta geçmesini istiyordu, böylece Doğu Roma devletinde- Bizans'da - Latinler egemen olacaktı. Oğluyla bu konuda çok önceden anlaşmışlardı . Venedikliler ve Haçlı Seferi liderleri ile Isaac arasında , Isaac'ın Roma ile Yunan Ortodoks Kilisesi'nin birleşmesine yardımcı olması , Haçlıların bütün masraflarını ve Doğu'ya, Dördüncü Haçlı seferinin asıl amacı olan , Mısır ve Kutsal toprakların kurtarılması için yapılacak seferi finanse etmesini içeren bir anlaşma yapıldı. Oğlu da IV.Alexius adıyla ikinci imparator olarak 1.Ağustos'ta taç giydi.
IV.Alexius'un ilk işi Haçlı seferi liderlerinden Robert of Clari'nin önerisini kabul etmek oldu. 50.000 mark Venediklilere verildi. Haçlıların Venediklilere kalan borcu olan 34.000 mark yine Venediklilere ödendi. 1202 ‘de Haçlıları taşıyan Venedik gemileri için Nisan 1201'de Haçlılar ve Venedikliler arasında yapılan anlaşma gereği, Venedik bankerlerine 16.000 mark ödendi. Bu, Avrupa tarihinin en ünlü lojistik anlaşmasına göre Venedikliler Avrupa'dan Haçlı seferi için gelen ve Venedik'te toplanacak , 4500 at ve 9000 süvari , 4500 şövalye , 20.000 piyade ve onların ve atların bir yıllık ihtiyaçları olan su, şarap, buğday, un ,meyve ve sebze gibi yiyecekleri taşımak için , at başına 4 , insan başına 2 marktan toplam 85.000 markı Haçlı seferine katılan liderlerden alacaklardı. Ayrıca Venedikliler 50 gemi ile sefer katılacak ve gemilere 30.000'ne yakın tayfa alınacaktı. Katılımcılar 29 Haziran 1202'de Venedik'te toplanacaktı. Sefer sonucu elde edilecek servet eşitce paylaşılacaktı.
Papa'nın dinsel amaçla başlattığı bu kampanya lordları, baronları, ve şehirleri kapsıyor ve planlar gerçekçi olarak görülüyordu. Sefere katılan liderler kendi kaynaklarını kullanarak ya da bankerlere borçlanarak taahhüt altına girmişlerdi.( Tyerman 495-560).
Venedikte Lido'da toplanan Haçlılar yeterli katılımcı gelmediği için Venediklilere borçlarını ödeyemedi . 1202 başlarında, Venedik Doç'u Haçlıların borçlarını Doğu fethinden sonra ödemelerini kabul etti. Bu Haçlı seferinde Rothschild ailesinin bazi fertlerinin bireysel olarak Venediği finanse ettiği bilinmektedir. O zamanlar daha kurumsal finansman olanakları yoktu. Bunun karşılığı olarak da Haçlılar Dalmaçya kıyılarındaki Macaristan'a bağlı yarı egemen şehir devleti Zara'yı ve sonra da Constantinople'u işgale ve talan etmeye karar verdiler. (DEVAMI YARIN)

Bu yazı 511 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans