ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

10.09.2020

ALTINOLUK

   Balıkesir- Edremit- Altınoluk 15 bin nüfuslu bir belde idi. Yaz aylarında nüfusu 600 – 800 binleri bulduğu söyleniyor.Hatta milyonu aşıyor söylemleri bile var.
   Büyükşehir yasası ile bu belde şimdi mahalle oldu. Daha önce bağımsız belediyesi olan Altınoluk şimdi Edremit'e bağlı bir mahalledir. Mahallenin suyu, kanalizasyon ve arıtması, deniz kenarlarının temizliği ve düzenlemesi, sivrisinek mücadelesi vb.
   Büyükşehir Belediyesi yetkisindedir. Diğer hizmetler de Edremit İlçe Belediyesi görevidir.
  Altınoluk'ta belediye olduğu dönemlerde şehir şebeke suyu içilebilir düzeydeydi. Hatta gazinoda oturduğunuz masaya ilk önce bir sürahi su getirilir. Sürahinin dışı suyun soğukluğundan buğulanırdı. Şebeke suyu temizlikte, çay-yemek yapmakta kullanılır hatta içilebilirdi. Su kıtlığı yaşanmazdı. Uzun yıllar beldeyi, kendi belediyesi gayet iyi yönetmişti.
   Büyükşehir Belediyesi'ne geçen su işleri, Altınoluk'u altınoluk değil, bakıroluk haline getirdi. Şehir şebeke suyu ile sabun bile köpürmüyor şimdi. Tadına bakmadım ama tuzlu su mudur nedir?
   Bin pınarlı Kazdağları'nın eteğindeki Altınoluk'ta yaşayanlara bozuk kalitede su kullandırıyorlar.
****
   Yurdun her yerinden göç alan Altınoluk, özellikle Balıkesirli hemşerilerimizin yazlık yaşam merkezidir. Bir anlamda Balıkesir

   Altınoluk'a taşınmış gibidir. Pek çok aile ya tamamen buraya taşınıp yerleşmiştir. Bazı aileler de yaz sezonunu burada geçirmektedirler.
   Altınoluk'ta zamanında ileri görüşlü bir yerleşim planlaması yapılamadığı için sıkıntı yaşanmaktadır. Daha sonraki süreçte planlama önem kazanmış olduğundan yeni yerleşim bölümleri rahattır. Halka daha geniş sahil bandı, deniz kenarları, dinlenme mekanları, gazino ve çay bahçeleri ayrılabilirdi. Bugün yeterli olmadığı görülüyor.
   Geçmiş yıllarda düşünmeden yapı izni verilmiş sahile paralelkonutlar sahil bandını daraltmıştır. Sahili takip eden yolun deniz tarafındaki konutlara yapı izni verilmeseydi ileri görüşlü bir yerleşim sağlanabilirdi.
   Altınoluk'ta tatilcilerin geceleri gezinebileceği, yürüyüş yolu olmadığı için denizi doldurarak gezi yolu yapıldı. Akçay, Küçükkuyu'da olduğu gibi. İskele Şahinderesi arasındaki bu dolgu yolun deniz tarafına kaya bloklarından yükselti yapıldı. Dalga önleyici görevi olan bu kayaların da üzerine gazino-çay bahçesi
dizisi konduruldu. Yürüyüş ve gezi yolundan deniz görünmez, esinti alamaz bunaltıcı bir ortam oldu. Büyükşehir Belediyesi kira ve rant elde etmeye kurgulanmış anlaşılan. Halka hizmete kurgulansalar daha iyi olurdu.
   Bu yaz sezonunda korona salgını nedeniyle buraları açmadılar. Salgın tüm esnafın işini önemli oranda bozmuş. Hangi esnafla konuştumsa çok yakınıyorlar.

   Belediyecilikte halkçı belediyecilik anlayışı geçerli olmalıdır.
   İnsanımızın keyifli, huzurlu, mutlu tatil yapabilmesi için bol yeşil alanlar, oturma ve dinlenme mekanları, piknik yerleri oluşturmak gerekir. Kazdağları içinde ateşli piknik kesinlikle yasaklanmalı, belirlenecek yerlerde piknik yapma ihtiyacı karşılanmalıdır.
****
   Altınoluk'a yapılan en önemli hizmetlerden biri de Amfi tiyatro yapısıdır. Geçen yıllarda pek çok konserler, etkinlikler yapıldı. Bu etkinlikler beldeyi hareketlendiriyordu.       Bilet kontrollü izleyici alınan bu açık hava mekanı, sanat çevreleri tarafından tercih ediliyordu. Bu yaz sezonu, korona salgını nedeniyle hiçbir etkinlik yapılamadı.      Altınoluk sahne sanatları merkezi olabilir. Bu konuda Edremit ve Büyükşehir Belediyelerine görev düşüyor.
   Kazdağları ve Altınoluk birbirini tamamlayan cennet coğrafyadır. En başta temiz su, temiz deniz, kanalizasyon ve arıtma sağlıklı olursa, diğer yapılacak düzenlemelerle Altınoluk daha da tam bir tatil beldesi olabilir.
   Altınoluk'ta yerleşik yaşayanlara, yaz sezonu kalanlara, gezmek için gelenlere, herkese korona virüsten uzak; maske, mesafe, temizlik kuralları içinde sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Bu yazı 811 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans