ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

07.09.2020

COVİD-19'LU UÇK

Futbolun saha dışında kalan UÇK'sına şimdi de Covid-19 girdi.
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), 4 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren 5719 sayılı Yasa'nın 3. maddesiyle kurulmuş ve Türkiye Futbol Federasyonu içinde bulunan bir birim.
Kulüpler, futbolcular, profesyonel teknik adamlar, antrenörler ve diğer futbol adamlarının sözleşmelerinden kaynaklı sıkıntılarını inceleyen ve karara bağlayan UÇK, var olan pürüzleri gidermekte.
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, futbolu oluşturanlarının problemlerini kısa sürede çözen, tek yetkili kurumdu. Şimdi durum değişti, terse gidiyor. Yeni olanda; kulüpler, teknik adamlar, menajerler ve futbolcular herhangi bir problem yaşarsa, Covid-19'lu UÇK'nın yeni adresi, yerel mahkemeler olacak. Mahkeme sürecinin, olumsuz gelişmeleri de beraberinde getireceği muhakkak.
Covid-19'lu UÇK'nın özeti; eğer bu kurula teknik direktör veya futbolcu başvurmuşsa, davalı taraf kurulun yetkisini tanıyorsa kurul dosyaya bakıyor. Aksi takdirde ise yerel mahkemelerin görev alanına giriyor. Bu da sürecin uzaması anlamına geliyor.
UÇK'ya yapılan bir başvuru fazla uzamadan olumlu ya da olumsuz sonuçlanıyordu. Tahkim kurulunun da karar çıkınca, kesinleşiyordu. Mahkemeye
gittiğindeyse, çok uzun bir zamana yayılacak.
Covid-19'lu UÇK, futbolda değişmeler yaratacak.
Yaşanmaya devam eden salgın nedeniyle kulüpler, maaşları ödemekte zorlanıyor. Naklen yayın ve maç gelirleri de kesildi. Kulüpler, futbolculardan indirim istiyor. Azı iniyor, çoğu inmiyor.
Ekonomik kriz sürecinde FIFA ve UEFA, kulüplerin ayakta kalmasını istiyor.
Virüs öncesinde futbolcu ve kulüp anlaşmazlıklarında, sürekli futbolcudan yana tavır koyan FIFA ve UEFA, artık kulüplerin de çıkarlarını gözetme yolunu tercih edeceğini gösterdi.
Bu tercih yapılmayacak olursa; ekonomisi çökmeye başlayan futbol, iflas bayrağını çekecek, geri dönüşü de hiç kolay olmayacak.
Balıkesirspor gibi diğer kulüplerin, kabarık bir UÇK gündemi var. Çoğunda da karar, kulüplerin aleyhine karara bağlanacak.
Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvurularda, 2 sezon olmak üzere, erteleme yapılması gerekiyor.
Haklı ve mağdur olan elbette hakkını almalı ama ekonomik çark dönmediği zaman para nereden gelecek, nasıl bulunacak? Kim, ne alacak?
2020-2021 Futbol Sezonu, 1. Transfer ve Tescil Dönemi, 4 Ağustos 2020 tarihinde başlayıp 5 Ekim 2020 tarihinde, sona erecek.
Yeni yönetim, Balıkesirspor'un transfer tahtasını açmak için, yoğun mesai yapıyor.
Transfer tahtası, bıçak sırtında.

Umarım en kısa zamanda, tahta açılır.
Tahtayı, Tahtalıköy'de görmek; fayda getirmeyecektir.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

Bu yazı 429 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans