ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

08.09.2020

AYDINLANMA SÜRECİNDEN KARANLIĞA MI?

Sondan başlayalım:
Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi değerlerinden Heybeliada senatoryumu diyanet işleri başkanlığına veriliyor. Üstelik pandemi için çok gerekli olduğu bir zamanda… Hızla restore edilip hizmete sokulabilirdi yapmıyorlar…
Devam edelim…
Korunması gereken kültür varlığı statüsüne sahip olan bomonti bira fabrikası 13 Haziran 2019 da Diyanet işleri başkanlığına verilmişti.
İstanbul'un endüstriyel tarihini yansıtan önemli bir yerdi. Restore edilip güzel bir sanat merkezi yapılabilirdi. Diyanet bu alanı cami, mescit, yurt yapacak...
Diyanet işleri başkanlığının bütçesi 8 bakanlık bütçesini geride bırakmış. 2019 bütçesi 10,4 milyardı 2020'de 1,1 milyar artırılarak 11,5 milyar oldu.
Diyanet işleri başkanlığına tanınan ayrıcalıklar, hoşgörüler, öne çıkarışlar göz önüne alındığında insanın aklına şu soru geliyor:
Şeyhülislamlığı geri getirmeye mi çalışıyorsunuz?
Yaklaşık 7-8 yıl önceydi. Marmaray tünelinin açılışında dikkat çekmişti. O güne kadar protokol yeri 49. sırada olan diyanet işleri başkanı o günkü törende; yedinci sırada olan yargıtay ve yüksek yargı başkanlarından, hatta bakanlardan bile öne alınmıştı.
Soru şu:
Diyanet işleri başkanlığı cumhurbaşkanı ile bakanlar arasına bir yere yerleştirilmek mi isteniyor?
Bir soru daha soralım:
Batıda kilisenin kendi sınırlarına çekilmesi sonrasında insanlar inançlarından vaz mı geçtiler? Kiliseler kapatıldı da ibadetlerini yapamadılar mı?
Atatürk cumhuriyetinde; din yasaklandı mı? Camileri kapatıldı mı? İnsanlar namaz kılamadı mı? Oruç tutmalarına engel mi olundu?
İnsanlık Ortaçağ karanlığından kurtulmak için önce sınırsız topraklara ve güce sahip olan Kilisenin gücünü kırdı.
Rönesans, reform, coğrafi keşifler, hümanizma, aydınlanma, Fransız devrimi sanayi devrimi ile kilise artık toplumsal yaşama müdahale edemez hale geldi.
Rahipler kilisenin sınırları içine manastırlara çekildiler.
Siz, 400 yıl sonra hocaları imamları diyanet işleri başkanını meydanlara salıyorsunuz…
Aklınızda orta çağ karanlığına geri dönmek varsa hatırlatırım; o karanlığı Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı çıra deldi… O ışığı söndüremezsiniz…
Boşuna uğraşmayın. Kendinizi de milleti de üzmeyin…

Bu yazı 489 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans