ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.10.2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’de açıldı!

TBMM 27'nci dönem 4'ncü yasama dönemi partili Cumhurbaşkanı RT Erdoğan'ın açış konuşmasıyla açıldı. Partili Cumhurbaşkanını Genel Kurula girişinde AKP ve MHP milletvekilleri ayakta, İYİ Parti milletvekilleri biraz tereddütten sonra onlarda ayakta karşıladı. CHP grubu giriş ve çıkışta ayağa kalkmadılar. HDP'liler oturuma katılmadı.
Erdoğan'ın 15 Temmuz kutsaması, Yeni Kapı vurgusu dikkat çekici! Demek oluyor ki önümüzdeki süreçte de sıkça 15 Temmuz ve FETÖ gündem olmaya devam edecek.
Erdoğan'ın verdiği mesajlarda sürpriz yok ancak verilen mesajlardan önce dikkatlerden kaçan bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Erdoğan Meclis'in kaçıncı dönem, kaçıncı yasama döneminin açılışını yaptığını bilmiyor mu?
Erdoğan konuşmasına TBMM'nin 26'ncı dönem 2'nci yasama yılı açılışı diye başladı (promtere bakmadı mı, metin yazarı da Meclis'in açılışını ciddiye almayıp yanlış mı yazdı!); oysa açılışı yapılan 27'nci dönem 4'ncü yasama yılıydı.
Tamam Meclisi önemsiz hale getirdiniz, tamam Meclise ihtiyacınız yok, ihtiyaca gerek kalmaksızın KHK'lerle (Kanun Hükmünde Kararname) istediğiniz gibi yönetiyorsunuz!
Ama hiç değilse yılda bir defa bile olsa bu Meclis'in açılışında bu saygısızlığı yapmayın.
Erdoğan konuşmasına yolu TBMM'den geçip ebediyete intikal edenlere rahmet dilerken kurucu lideri unutmadı ama bazı CHP'lilerden farklı olarak sadece Mustafa Kemal değil, ‘Gazi Mustafa Kemal' dedi o da ‘Atatürk' dememeyi tercih etti, şimdiye kadar olduğu gibi!
Meclis'in önündeki öncelikli işlerin başında Yurtdışındaki TSK birlikleriyle ilgili tezkerelerin görüşülmesi, Suriye ve Irak için hükümete verilen yetki 1 yıl daha uzatılması. Kobani soruşturma kapsamında dokunulmazlıkları kaldırılması istenen 7 HDP milletvekili hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi bekleniyor.
Bunlar olur da…
AYM'nin CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararı sonrası CHP'nin dediği gibi Meclis gündemine gelir mi o henüz belli değil.
Devlet Bahçeli'nin ısrarla üzerinde durduğu idam kararı gündemden düşmüş değil. Devlet Bahçeli TTB'den sonra radarına AYM'yi de aldı.
Bu karar sonrası mıdır yoksa Devlet Bahçeli'nin isteğine karşılık mıdır veya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile girilen polemik sonrası mıdır AYM'nin iktidarın hedefinde olduğu kesin. Partili cumhurbaşkanı RTE de AYM'den (Anayasa Mahkemesi) rahatsızlığını açıkça dile getirdi. Bu yasama döneminde AYM ile ilgili düzenleme gelirse kimse şaşırmamalı.
RTE idamla ilgili önüne gelirse imzalayacağını açıkça dile getirdi.
Bu da demek oluyor ki normal işleyişte KHK'lerle yönetmekte bir beis görmeyen yürütmenin başı; yakıcı ve ses getirecek konularda Meclis'e ihtiyaç duyacak.
Herkesin şikayetçi olduğu yeni (ucube) ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' ile ilgili uyum yasaları şimdiye kadar çıkmalıydı, bu yasama döneminde çakar mı, ona sıra gelir mi onun bir önemi yok; nasılsa soran eden yok!
Ama nasıl ki Barolar ile ilgili Meclis'ten istedikleri düzenlemeyi anında geçirdiler şimdi sıra da TTB, AYM ve arzularına göre seçim yasasında değişiklikler gibi önlerinde engel oluşturan, hareket kabiliyetlerini kısıtlayan engelleri kaldırmak için Meclise ihtiyaç duyacaklar.
Ve tabi uymasalar, verilen harcama sınırını aşsalar da ‘Bütçeye' yasal olarak ihtiyaç var! Meclis'in önünde yoğun bütçe maratonu, görüşmeleri; kendilerini liderlerine beğendirme çabası içinde milletvekillerinin vurdulu, kırdılı filmleri aratmayacak sahneler olacak!.
Meclisi önemsizleştirmeye, kaçıncı yasama yılının açılışına bile dikkat ve özeni göstermeyenler; Kurtuluş Savaşını yönetmiş Gazi Meclis'in hangi zor koşullardan bugünlere geldiğini biliyorlar mıdır?
Kurtuluş Savaşını 15 Temmuz kadar önemsemeyenler bilmek istemeyebilirler!
İlk Meclis'te 52 asker, 42 idareci, 39 memur, 43 din adamı, 30 öğretmen, 16 sağlıkçı, 7 aşiret reisi, 4 emniyet mensubu, 2 reji görevlisi ve 1 diplomat ile 102 serbest mensubu milletvekili bulunuyordu.
Milletvekilleri okullardan getirilen sıralara oturdular. Binada, bir okulun inşaatından ve halkın evlerinden getirdiği kiremitler kullanıldı; salon bir kahvehaneden sağlanan petrol lambasıyla aydınlatıldı.
TBMM'nin 27. dönem, 4. yasama dönemi hayırlı olsun.

Bu yazı 387 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans