ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

10.10.2020

BALIKESİRLİ OLMAK

BALIKESİRLİ olmak çok önemlidir. Balıkesir sevdalısı olmak,Balıkesir'i tanımak,havasını yaşamak,tat almak. Nice kente göre özeldir herşeyiyle...Kaymaklısıyla, kavunuyla, kolonyasıyla, kaçığıyla, kızlarıyla, tiridiyle, zerdesiyle, höşmerimiyle, peyniriyle.. Hatta havası, suyu, toprağıyla, lakaplarıyla yaşatılan ailelerin değerleriyle....gibi birçok anlatamayacağımız konu var bu kent için..
Bir Balıkesir sevdalısı ailenin yine Balıkesir sevdalısı kızı olarak,doğduğumuz,büyüdüğümüz,ekmeğini kazandığımız,evlat yetiştirdiğimiz bu kente hizmet isteği içimizden gelerek,hissederek,can-ı gönülden oldu.
Balıkesir kentinde eğitim öğretim hayatında Türkçe öğretmeni olarak emek vermiş hem de gazetemizin yazarlarından olan değerli amcam Erden Balıbek'in gazetemizde yayınlanan köşe yazısını paylaşıyorum sizlerle.Balıkesirliler Gününün ne zaman,kimlerle var olduğunu bilgi amaçlı paylaşmak ve farkındalık yaratmak için...

BUGÜN BALIKESİRLİLER GÜNÜ
Dönemin valisi Yılmaz Arslan, 2010 yılında başlattı bugünü. O günü “Dünya Balıkesirliler Günü” olarak ilan etti. Balıkesir'de, başka yerlerde, hatta yurt dışında bile kutlandı. Balıkesirliler o gün bir araya geldiler, söyleştiler, Balıkesir'i andılar, anılarını yeniden yaşadılar.
10 Ekim 2010 tarihinin üzerinden 10 yıl geçti. Şimdi yine 10 Ekim günündeyiz. Böyle bir kutlama, anma yapılacak mı bilmiyorum. Ben tek başıma evde yapmaya başladım bile.
Gençlerin deyimiyle “internette geziniyorum”. Bakalım Balıkesir için neler söylenmiş diye. Birinin saptamaları hoşuma gitti. Hepsini biliyordum ama başkasından duymak da hoş oluyor. Buraya aktarmak istiyorum:
1) Kuvay-ı Milliye şehri olmanın haklı gururunu taşıyorsan
2) Ö. ayranının dünyanın en güzel şeyi olduğunu düşünüyorsan
3) Sokakta yürüyen deliler sana garip gelmiyorsa
4) Koskoca kaldırım varken yolun ortasından yürüyorsan
5) “Kanka”, “kardeşim” yerine “sağdıç” diye hitap ediyorsan
6) Yazın Antalya, Bodrum'a gitmek yerine Ayvalık'a, Altınoluk'a, Akçay'a gidiyorsan
7) Millikuvvetler caddesini her gün arşınlıyorsan
8) Balıkesirspor aşkıyla yanıp tutuşuyorsan
9) Susurluk ayranı, höşmerim, Ayvalık tostu ve sayamayacağımız kadar zengin mutfağa sahip olduğunu biliyorsan
10) Milli mücadelenin simgesi tülütabakları gördükçe gururlanıyorsan
11) Efelerin, zeybeklerin diyarı olmakla gururlanıyorsan
12) Şeytan sofrasında harika manzarayı izlemeye bayılıyorsan
13) Çiftetelli duyduğunda yerinde duramayıp oynamaya başlıyorsan
14) Kurtdereli Mehmet pehlivanı unutmamak gerek diyorsan
15) Balıkesir'i bir Balıkesirliye kötüleyip başkasına kötületmiyorsan sen de bir Balıkesirlisin!
Balıkesir ve Balıkesirli için daha söylenecek çok söz var ama bu son madde üzerinde biraz durdum. Zaman zaman hepimiz, hadi çoğumuz diyelim; Balıkesir'i eleştiririz. Beğenmediğimiz yanlarını söyleriz. Ama bir başkası bunu yaptığında gerçekten “bozuluruz”. Hemen savunmaya geçeriz.
Böyle günler; o kentte doğup büyümüş, yaşamış, bir şekilde bu kentle bir bağ kurmuş insanları birbirine yaklaştırmak, dayanışmalarını sağlamak açısından güzel. Ancak bununla sınırlı kalmamalı. Bu vesile ile kentin kültürel, sosyal, ekonomik dokusu, zenginlik kaynakları, doğası tanıtılmalı, turistik bir amaç güdülmeli.
Türkiye'ye armağan ettiğimiz bilim insanları, devlet adamları, askerler, sanatçılar, sporcular, topluma çeşitli alanlarda büyük hizmetler vermiş olanlar tanıtılmalı, hatırlatılmalı bence.
Kutlanıp kutlanmayacağını bilmediğim bugünde bir kez daha söylemek istiyorum; bu kente bir “Tülü(k)tabak heykeli yakışır. O, gerçekten bizim simgemiz. Başka hiçbir yerde benzeri yok. Onunla gurur duyuyoruz. Günümüz kutlu olsun.

Bu yazı 490 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans