ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

21.10.2020

ÖNSÖZ

   Vefa, her insanda olması gereken bir duygudur. Vefalı insanlar takdir edilirken, vefasızlık kötü bir davranış olarak nitelenir.
   Balıkesir'imize önemli hizmetlerde bulunmuş, unutulmaması gereken isimlere vefalı davranmalıyız. İsim verme kararları alan kurullar, bu bilinçle özverili kişilerin adlarını okul, park, kültür ve sanat yapılarına, mahalle, cadde ve sokaklara vererek vefalı olduğumuzu göstermeliyiz. Belediye Meclisinin ve diğer
yetkililerin dikkatlerini çekmek istiyorum.
   Örneğin kentimizde Atatürk Mahallesi, Hasan Basri Çantay Mahallesi, Ali Hikmet Paşa Mahallesi, Gazi Osman Paşa Mahallesi, Adnan Menderes Mahallesi gibi isimler bu amaçla verilmiştir. Böylece unutulmazlıkları yönünde önemli bir işlem yapılmıştır.
   Bu arada okul yaptıran hayırseverlerin isimleri de yaptırdıkları okul binalarına verilerek kendilerine teşekkür edilmiş ve iyi bir teşvik örneği olmuştur.
   Ayrıca vatan için can veren şehitlerimizin isimleri de benzer yerlere verilmesi övgüyle karşılanır.
****

   Ancak isim vermede adaletli davranılmadığını düşünüyorum.
   Daha önceki bir yazımda da belirtmiştim. Balıkesir ve ilçelerini düşmandan kurtaran, işgalci düşman kaçarken yerleşim yerlerini ateşe vermeye, yakmaya bile zaman bırakmayan Akıncı Müfrezeleri Komutanı İbrahim Etem Akıncı adı neden bir önemli yere verilemedi acaba?
   Ayvalık'ta Ali Çetinkaya, Balıkesir'de General Kemal Balıkesir adı verilen okullar vardır. Miralay (Albay) daha sonra general olan Kazım Özalp adında bir okul, park ve cadde adı neden yoktur?
   Yurdumuzun kurtuluşunda büyük fedakarlıklar gösteren askerlerden başka önemli Balıkesirli şahsiyetler yazarlar, sanatçılar, siyaset insanlarının isimleri de verilebilirdi.
   Kurtdereli, Salih Tozan, Devrim Erbil örneklerinde olduğu gibi ismi verilenler ilimizde unutulmazlar arasına girmiştir. Sanat, edebiyat, siyaset adamı Balıkesirli diğer isimler de en kısa zamanda belirlenip, adları bir yerlere verilerek unutulmadıkları gösterilmelidir.
****
   Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı, tarihçi kimliği ile Balıkesir'e çok önemli hizmetleri olmuştur. Önce Karesi İdadisi Müdürlüğü, daha sonra Karesi Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Uzunçarşılı, bu süre içinde ;
   Karesi Lisesi Salnamesi, Karesi Vilayeti Tarihçesi, Karesi Meşahiri (meşhurları) kitapları ile ilimiz tarihine büyük hizmetleri olmuştur. Balıkesir'le ilgili önemli bilgileri onun eserlerinden buluyoruz. Ayrıca 1927'den 1950 yılına kadar aralıksız yirmi üç yıl Balıkesir Milletvekili olarak görev yapmıştır.
   Neden bir yere adı verilmedi acaba?
   Halbuki daha önce Kütahya ilinde sekiz yıl tarih-coğrafya öğretmenliği yapmış. Kütahya Tarihi adlı bir kitap yazdığı için Kütahyalılar kendisini fahri hemşeri ilan etmişler. Bizimkilerin aklına neden böyle bir şey gelmemiş?
   Ömer Seyfettin adı Gönen'de bilinir de, Balıkesir'in diğer yörelerinde onun Balıkesirli bir yazar olduğunu çok az kişi bilir.
   Öğretmenler öğrencilerine Balıkesirli Ömer Seyfettin'in kitaplarını okutsalar, tanıtsalar iyi olmaz mıydı?
   Yazar Sabahattin Ali'nin Edremitli olduğunu bırakınız öğrencileri, öğretmenlerin bile çoğu bilmez. Neden acaba?
****

   Balıkesir'in yetiştirdiği en önemli yazar, şair, hukukçu Müstecabizade İsmet Bey'i kimse bilmez. Unutulmuş,
unutturulmuş bir değerdir. Böyle önemli bir yazar-şairin adı hiçbir yerde yoktur. Anmak, tanıtmak için akademik çevreler neden suskundur. İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın Karesi Meşahiri (meşhurları) kitabında diğer tüm önemli şahsiyetlere 6-7 sayfa yer ayrılırken Müstecabizade İsmet Bey yirmi iki sayfada
anlatılmıştır. Bu da İsmet Bey'in önemini belirten göstergedir.

   Yine bir başka yazar, şair hukuk ve siyaset adamı Müstecabizade Esat Adil Bey'dir. 1930'larda Balıkesir Halkevi'ni kuran ve başkanlığı döneminde Balıkesir'e çok önemli hizmetleri olan bir kişidir. 1946 yılında çok partili yaşama geçilince, ilk sosyalist parti, Türkiye Sosyalist Partisi (TSP)'ni kuran şahıs Balıkesirli Esat Adil Müstecaplıoğlu'dur.
   Araştırılsa daha nice değerlerimiz vardır.
   Neden biz değerlerimize karşı bu kadar vefasız olduk. Neden bazı kişiler cilalanıp parlatılırken, bazı değerlerimiz unutturulmak istenmektedir?
   Yerel ve merkezi iktidarlarla uyumlu olanların adları unutulmaz kılınmış. Muhalif ve ters düşenler yok sayılmış ve unutturulmuştur.
   Bundan sonraki yazımda siz okuyucularımıza ve dostlarımıza önce Müstecabizade İsmet Bey'i tanıtmaya çalışacağım.
   Daha sonraki yazımda da Müstecabizade Esat Adil Bey'i yazacağım.
   Sağlık içinde mutlu kalın.

Bu yazı 656 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans