ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

11.11.2020

ZEYTİN

   Tarım ürünleri arasında önemli bir yeri olan zeytin, Akdeniz iklimi olan yörelerde yetişir. Denizin ılıtıcı etkisi altındaki toprakların ürünüdür.
   Dünya'da en çok zeytin yetiştiren ülkeler sıralaması İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Fas, Suriye, Tunus, Cezayir, Mısır, Portekiz ve Libya'dır. Görüldüğü gibi bu ülkeler Akdeniz ülkeleridir. Zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı ülkeler de adını saydığımız bu ülkelerdir.
   Yurdumuzda zeytin üretiminin en fazla olduğu illerin sıra ile adları şöyledir. Aydın, Balıkesir, Manisa, İzmir, Muğla, Mersin,
Hatay, Bursa, Antalya, Osmaniye, Adana, Gaziantep, K.Maraş, Kilis, Çanakkale ve Tekirdağ biçiminde sıralanır.
   Yine baktığımızda Akdeniz İklimi etkisi altındaki yörelerde yetiştiğini anlarız. Karasal iklimin etkisini gösterdiği iç bölgelerimizde zeytin yetişmez.
İçinde bulunduğumuz bu günlerde Balıkesir'in Körfez İlçeleri Havran, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık'ta zeytin hasadı hummalı bir şekilde yapılmaktadır.      Zeytini toplamak oldukça zor bir iştir. Ne kadar zor olursa olsun dalında var olan ürün toplanacaktır. Soğuk ve yağış varsa iş daha da zorlaşır.

****

   Sağlıklı beslenmede çok önemli yeri olan zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin birçok sorunu vardır. En başta, ağaçların zamanında budama, ilaçlama, gübreleme ve tarlanın sürülmesi ile bakımı yapılmalıdır. Çiçeklenme döneminde olağan üstü bir doğa olayı olmazsa meyve tutar. Zeytin ağacı uzun ömürlü ve susuzluğa
dayanıklı bir ağaçtır. Ancak sulanabilen yerlerden daha bol ürün alınır. Sulanamayan yerlerde ise yağmur beklenir. Fırtına, dolu, zararlı böcekler de ürün miktarını azaltır.
   Körfez ilçelerimizin bir numaralı tarımsal ürünü zeytindir. Dağ- taş zeytin ağaçları ile kaplıdır. Üretici kendi bahçesindeki ağaçlarının bakımını kendi yapar. Bir tek ilaçlama işini devletin, belediyelerin ve valiliğin yaptırmasını bekler. Üretimin artması isteniyorsa, köylümüze destek verilmesi gerekiyorsa bu işin tüm
bölgede kurumsal olarak yapılması doğrudur. Ben tarlama ilaç attım, komşu tarla sahipleri atmamışsa zeytin sineğinin neden olduğu kurtlanma ve kalitesi düşük yağ kaçınılmazdır.

****
   Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ilk yıllar uçakla ilaçlama yaptırıyordu. Seçim vaatleri içinde bu da vardı. Son yıllarda ilaçlama unutuldu. Hiç yapılmadı. Tarım Bakanı'nın yaptırmadığı öne sürülüyor. Neden yapılmadığını zeytin üreticileri sormalılar ve soracaklardır. Üreticiye destek olan belediyeler var. Balıkesir
Büyükşehir Belediyesi seçim zamanı vaatlerini unutmuş mudur?Gününde yapılacak ilaçlama zeytin ve zeytinyağı kalitesini de rekolteyi de arttırır.

   Sanayiciyi, ticaret yapanları, madenciliği, inşaat iş kolunu, turizmi ve diğer bazı iş kollarını destekleyenler, üretici köylü için yılda üç-beş gün sürecek ilaçlama uçaklarını uçuramıyor mu?
   Yoksa Türk Hava Kurumu'nun uçakları elden çıkarıldığı için mi ilaçlama yapılamıyor? Her şeyi özel sektöre devredenler,
ilaçlama işini de özel sektör yapsın diye mi çaba gösteriyorlar?
   En önemli dışsatım ürünlerimizden olan zeytin ve zeytinyağı üreticilerimizi desteklemek, üretimi daha da arttırmak için dış pazarlar bulmak hükümetin görevidir. Bu ihmallerin üstüne bir de Suriye'den kaçak getirilen altmış bin ton kaçak zeytinyağı üreticilerimizin kazancını tamamen azaltmaktadır.
   Zeytincilik işi meşakkatlidir. Hükümetler, belediyeler, valilikler görevini yapmıyor, savsaklıyorsa vatandaş çareyi kendisi bulmalıdır. Çare, kooperatif örgütlenmesindedir. Kooperatifler ucuz gübreyi de, ilacı ve ilaçlamayı da, dış pazarı da kendi bulur.
   Ancak kooperatifleşmeyi destekleyen siyasi iktidar mutlaka var olmalıdır. Üretici köylü siyasilere bu konuyu sormalı, kooperatifi ağzına almayan partilere kesinlikle oy vermemelidir.
   Tüm üreticilerimizin ürünü bol, kazancı çok olsun diliyorum.

Bu yazı 591 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans