ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

13.11.2020

Kovid aşısını umutla beklerken, grip aşısını bulamamak

Bugün grip aşısı bulamıyorsak umut ve heyecanla beklenen Covid 19 aşısı bulunduğunda, bulunma mutluluğunu yaşayacağız tamam, ya bugün ulaşamadığımız grip aşısı gibi Covid 19 aşısına da ulaşamazsak…
Bugün grip aşısının yokluğuna haklı bir gerekçe bulamayan yönetenler o zaman ne diyecek?
Yıllarca kış gelmeden önce gribe karşı korunma amaçlı özellikle çocuklara grip aşısı yaptırdık. Hiçbir zaman grip aşısına ulaşmada herhangi bir güçlük yaşamadık.
Önceki yıllarda çok zorunlu görmesek bile dünyayı sarsan yenitip koronavirüs karşısında bazı uzmanlar grip covidi tetikler, kış girmeden grip aşısı olmakta yarar var uyarıları karşısında bugüne kadar grip aşısı yaptırmak akıllarına gelmeyenler bile gitti eczanelere isimlerini yazdırdı sıraya girdi. Bizde eczaneye isimlerimizi yazdıranlardanız! Uzun bir bekleyişten sonra eczane aradı ‘aşılar geldi' bilgisini verdikten sonra ‘aile hekiminize' yazdıracaksınız dediler.
Anlaşılıyor ki ‘aile hekimleri' öyle her önüne gelene yazmıyor, yazmak için sayısız hastalık arıyor. Diyelim ki yazdırdınız e nabızda aşı hakkınız yoksa alamıyorsunuz.
Hiç ülke nüfusları ile alınan aşı miktarlarını karşılaştırmadan yaşanan aşı krizinde geçtiğimiz günlerde Ankara ABD Büyükelçisi Satterfield'in ‘'Türkiye'nin yabancı ilaç firmalarına olan borcu 2 milyar 300 milyon dolara yükseldi. Bu iş Türkiye'nin çıkarına olamaz'' uyarısının sonucu mu acaba ihtiyacımız olan grip aşısını alamıyoruz.
Bu uyarı sonrası yabancı ilaç firmalarına ödeme yapıldı mı yoksa alacakları hala ödenmediği için mi aşı bulmakta zorlanılıyor.
Yok eğer böyle bir engel olmaksızın plansızlık sonucu yetersiz aşı getirilmişse o daha da vahim yönetim hatasıdır.
Dünyanın bütün ülkeleri teyakkuz halinde Covid 19 aşısı bulununcaya kadar maksimum korunma arayışı içinde. Özellikle risk grubunda olanlar için tehdit daha büyük deniyor.
O nedenle ülkeler her yıl aldığından daha fazla grip aşısı tedarikine giriyor, aşı stokluyor.
Türkiye'yle aynı nüfusa sahip Almanya'nın 26 milyon doz aşı stokladığı…
İngiltere'nin 30 milyon doz aşısını stokladı ücretsiz olarak İngilizler aşılanacak…
Ambargo altında denilen İran bile 7 milyon 500 bin doz aşıyı stoklamış…
Bizim ise 1 milyon 350 bin doz aşı aldığımız... geleceklerle birlikte sayının 2 milyona ulaşacağı söyleniyor.
Neymiş geçen yıl 1,5 milyon doz aşı gelmiş, sorun yaşanmamış, bu sene herkes sıraya girince planlar altüst olmuş.
Vallaha bravo! Korona salgın sürecinde uzamanlar özellikle risk grubunda olanlar grip aşısı olmalıdır diye uyarmıyor mu? uzmanlar bu uyarıları yaparken yönetenler bu uyarılara göre aşı planlaması yapmak akıllarına gelmiyor mu?
Yok öyle her önüne gelenin korunma amaçlı grip aşı olmak istemesi! Kriterler var…
E-nabızdan risk durumunuzu öğrenip aşı hakkınız olup olmadığını öğreneceksiniz.
Aşı için Charlson Risk Skoru uygulamasına gireceksiniz, 5 ve üzeri puan tutturursanız ilk aşamada aşı olabilirsiniz. Skor hesabına göre 19 kriterden hiçbirine uymayan 0, 1-2 hafif riskli, 3-4 orta riskli 5 puan ve üzeri yüksek riskli. 5 puan ve üstü iseniz aşıya kavuşacaksınız.
Kolay mı, çok kolay değil. Çünkü risk skorunda koroner arter hastalığı 1 puan, karaciğer hastalığı ise 3 puan. Metastik solid tümör ve AIDS ise 6 puan. Eğer bir kişide kalp damar rahatsızlığı, diyabet,, ülser ve solunum yetmezliği varsa; bu hastalıkların her biri 1'er puan olduğu için aşı olma şansına sahip olamayacak. Sadece ağır karaciğer rahatsızlığı bulunan bir kişi 3 puanda kaldığı için o da aşı olamayacak.
Bir büyüğümüz bende şeker, tansiyon var kalp operasyonu geçerdim koroner kalp yetmezliği var e nabızda baktım aşı hakkım olmadığını ilerde tekrar değerlendirileceği uyarısıyla karşılaştım… yani şimdilik yok ama aşı olursa belki hakkınız olabilir mi deniyor!
COVİD AŞISI BULUNMANIN MUTLULUĞU
Çin, Rusya, ABD, Almanya ve değişik ülkelerden covid aşısının bulunduğu haberleri geliyor. Bizi de mutlu eden haber Almanya'dan geldi. Aileleri Türkiye'den işçi olarak giden Prof. Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin şirketi Biontec (BNT 162) yüzde 90 etkili aşının bulunduğu ve yılbaşından itibaren aşılamanın başlanabileceği haberleri insanlığı mutlu etti. Ekonomi piyasaları haberi satın aldı. Biz Türk'ler ayrıca çok çok mutlu olduk. Almanya'da eğitim alsa, orada yetişmiş olsa da ‘aşıyı' bulanlar bizim Türk'lerdi; nasıl mutlu olmazsın!
Buraya kadar tamam ancak BionTech Covid 19 aşısı -70 derecede saklanması gerekiyor. Bu derece soğuk depolama alanı Türkiye'de var mı? Kısaca ‘aşırı soğuk zincir' nasıl oluşturulabilecek?
Grip aşısına bile ulaşamazken dünyanın almak için sıraya girdiği aşıyı alabilecek miyiz, istenen koşulları sağlayabilecek miyiz…? Hayırlısı inşallah diyelim!
 
 

Bu yazı 330 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans