ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

14.11.2020

KKTC’de neler oluyor

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Türkiye'nin seçimlere müdahale ettiği, CB Yardımcısı Fuat Oktay'ın ekibinin Ersin Tatarla oteldeki görüşmeleri ‘işte müdahalenin fotoğrafı' başlığıyla basında yer aldı.
CTP Milletvekili Asım Akansoy, seçimlere yönelik müdahalenin bir iddianın ötesine geçtiğini ‘'Fuat Oktay ve ekibinin Kıbrıs Türkünün iradesine müdahalesi tüm açıklığı ile basına yansımıştır. Bu durum bizim açımızdan kabul edilebilir değildir'' ifadelerini kullanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Türkiye'nin seçimlere müdahale ettiği tartışmaları gölgesinde geçti!
UBP Başkanı, Başbakan Ersin Tatar cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yarıştığı seçimleri kazandı, seçimlerden başarıyla çıktı. KKTC'yi 5 yıllık yönetme yetkisini halktan aldı.
Koalisyon ortağı HP (Kudret Özersay)  hükümetten çekildiği için KKTC hükümetsiz.
Ersin Tatar'ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Ulusal Birlik Partisi (UBP) yeni Genel Başkanını seçecek, yeni seçilecek genel başkan Tatar'dan hükümeti kurma görevini alacaktı. KKTC'deki partilerin genel başkan seçimleri bütün üyelerin katılımıyla, herkesin aday olabildiği adaylardan biri ilk turda seçilmek için yüzde ellinin üzerinde oy alamazsa 45 gün içinde yapılacak ikinci kurultayda en yüksek oyu alan iki aday yarışıyor, en yüksek oyu alan partinin genel başkanı oluyor.
15 gün önce cumartesi günü yapılan olağanüstü kurultayın ilk turunda, Faiz Sucuoğlu ile Hasan Taçoy en çok oyu alan adaylar olmuştu.
Geçtiğimiz hafta UBP'deki kurultayın ikinci ayağı yapılacak, en çok oyu alan Sucuoğlu ile Taçoy yarışacaktı. Bir şeyler oldu, KKTC basınına göre UBP kurultayına müdahale edildi, önce kurultayın 10 ay sonrasına ertelendiği duyuruldu. İki adayda adaylıktan çekildiklerini ilan ettiler, sonra Faiz Sucuoğlu tekrar aday olacağını açıkladı…
Açıklamadan kısa süre sonra ise UBP parti tüzüğüne göre 45 gün içinde yeni bir kurultayın gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı. O da olmadı kurultay 10 ay sonrasına ertelendi.
Şimdi UBP Genel Sekreteri Ersan Saner başkanlığında DP, YDP ve HP'nin katılımlarıyla hükümet kurma çalışmalarının devam ettiği, hükümet kurulsa da çok uzun ömürlü olmayacağı iddia ediliyor.
UBP'nin Kurultay Divan Başkanı Zorlu Töre, ‘'Kurultayın erteleneceğine dair bilgim yoktu. Meğer geceden bazı temaslar, gelişmeler olmuş. İki aday arkadaş, adaylıktan çekileceklerini ifade etmişler…''
En çok oyu alan Faiz Sucuoğlu gelişmelerle ilgili, ‘'Parti bütünlüğü ve parti içi barışa en ufak bir zarar gelmemesi adına milletvekili arkadaşlarımın oybirliğiyle görüş birliğine vardığı kurultayın ikinci turunun iptal edilmesi kararına onay vermek durumunda kaldım'' diyor.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay yaşananlarla ilgili ‘'Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşadıklarımıza benzer şeyleri şimdi maalesef bir partinin kurultay sürecinde yaşıyoruz. Adaylıktan çekilenlerin neden çekildikleri konusundaki açıklamaları ne kamuoyunu ikna edebildi ne de kendilerine oy veren parti üyelerini. Bu da, ortada doğal olmayan bir durum bulunduğunu gösteriyor. Bu doğal olmayan durum sadece UBP üyelerini değil hepimizi rahatsız etmelidir. Çünkü kurumlara ve seçim süreçlerine dışarıdan yapılan müdahaleler, ülkede siyaset yapma alanını giderek daha da daraltıyor ve siyaset yapmayı anlamsızlaştırıyor'' diyor.
KKTC'de TEHLİKELİ GELİŞMELER
Bütün bu gelişmelerin üzerine geçtiğimiz günlerde azımsanmayacak bir kalabalık kitle ellerinde ‘önceden hazırlandığı belli' pankart ve dövizlerle ‘organize' (Sorosvari) bir yürüyüşte ‘'Kıbrıs'ta son söz Kıbrıslınındır'' pankartı taşıdılar.
Türkiye aleyhine! ‘'Ankara elini yakamızdan çek. Özgürlük, özgülük…' sloganları eşliğinde yürüyüş yaptılar.
Türkiye ile KKTC ilişkileri, geçmiş dönem seçimleri hep tartışılagelmiştir. Ancak hiç bu kadar ‘kör gözüm parmağına' doğrudan müdahale görülmüş değildir.
Seçimlerden sonra CB Erdoğan'ın ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli ile Maraş'ta ‘piknik' yapacağız tartışmaları ne kadar etkili olmuştur bilinmez ama bağımsız olduğunu iddia ettiğimiz, kardeş bir ülkeye siyasi müdahalenin bu kadar açık yapılması bağımsızlık iddialarına gölge düşürmeyeceğini düşünmek gerçekçi değildir.
KKTC'nin Türkiye'den siyasal ve duygusal kopuşunu hızlandıracak politikalara değil, KKTC'yi güçlendirecek, elini güçlendirecek politikalara ihtiyaç vardır.
CB Erdoğan yarın KKTC'ye gidecek, pandemi hastanesi ve bazı açılışlarda içerde ve dışarıdaki muhataplara belli mesaj ve ayar verilebilir!
İlan edildiği gibi kapalı bölge Maraş'ta yapılacak piknikle bir yerlere mesajlar verilecek.
 
 
 
 
 

Bu yazı 435 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans