ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

14.11.2020

“OK BROOMER”

Yazı geçirmek için geldiğimiz Altınoluk'ta neredeyse sonbaharı da bitireceğiz. Çocuklar “Oturun oturduğunuz yerde, kıpırdamayın” diyorlar. Biz de onların sözünü dinliyor, evin içinde oturuyoruz. Kıpırdamadan oturmak kolay mı? Canımız sıkılıyor elbette ama kurallara uymak konusunda benden daha duyarlı olan eşim zor da olsa oturmaya devam etmemiz konusunda ısrarcı oluyor.
Bu süre içinde yirmiye yakın kitap bitirdim. Yüzlerce “sudoku” oynadım, hiç izlemediğim kadar televizyon izledim, internetten haberleri, yazarları okudum. Arada
bir de kısa yürüyüşler yaptım.
Bu arada yeni bilgiler de öğrendim. Dünyaca ünlü CEO Elon Musk, bir günde dört korona testi yaptırmış, ikisi negatif, ikisi pozitif çıkmış! Üstelik test aynı makinede aynı hemşire tarafından yapılmış.
Bunu geçiyorum; geç de olsa öğrendiğim bir terim var bu süreçte; OK Boomer” diye.
Türkçede tam karşılığı olmayabilir ama “ihtiyar, moruk, yaşlı” diye ifade edilebilir. Ben de bu kavrama girdiğim için ilgimi çekti.
Efendim; 2. Dünya Savaşından sonra ABD'nin nüfusu azalınca hükümet yetkilileri, nüfusu yeniden canlandırmak için bir politika izlemişler. Bu politika başarılı olmuş ve nüfus artmaya başlamış. İşte savaş sonrası doğan bu insanlara “Baby boomers” denmiş.
Bu insanlar şimdi yetmiş yaşın üzerinde.
Söz konusu sadece yaşlı olmaları değil; yeniliklere, değişimlere kapalı olmaları, bazı sorunlara duyarsız kalmaları. Ayrıca gençleri fazlaca eleştiriyor, yaptıklarını beğenmiyorlar.
Yeni Zelanda'da 25 yaşındaki milletvekili Chlöe Swarbrick, mecliste, küresel ısınmayla ilgili bir konuşma yaparken sözünü kesen milletvekiline “OK boomers” demiş. Yani kaba deyimiyle “He dayı”, “Tamam dede” vs. vs.
Şimdi gençler, ciddiye almadıkları bizim gibi yaşlıları bu sözle geçiştiriyorlar. Belki ağır bir hakarette bulunmuyorlar ama ciddiye de almıyorlar.
Ne yapalım, bir gün onlar da yaşlanacak, onlar da “boomer” grubuna girecek. O zaman kendilerine de öyle söylenir.
Biz gençlere itiraz etmiyoruz, aksine onların sözünü dinliyoruz. Sanırım bir süre daha evde oturmaya devam edeceğiz. İnşallah biz bitmeden korona biter de güzel günler görürüz.
Hadi biz yaşlıyız, değişimlere kapalıyız; ya bizden genç olup da değişime karşı çıkanlara ne diyelim?

Bu yazı 497 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans