ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

31.12.2020

EN ÖNCELİKLİ SORUN

13 Nisan 2019 tarihinde Resmi Gazete'de bir Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlanmış. İnternetten merak edip okuyunca bunu siz okuyucularla paylaşmayı uygun gördüm. Nedeni de şu; dünya çapında insanlığın başına bela olan bu korona salgını yüzünden 10 Mart 2020'den bu yana salgının önemi anlaşıldı ve birtakım kısıtlamalar gelmeye başladı. Evlerimize kapandık, korku ve panik yaşadık, yaşıyoruz.

     Genelge, maske-mesafe-hijyenden, yaklaşık bir yıl önce yayınlanmış.

     Cumhurbaşkanlığı genelgesinin aynısı aşağıdadır.

                                ****

                                              GENELGE

                                                2019/5 

Cumhurbaşkanlığı:                                                                              Konu: Küresel Grip Salgını (Pandemi)

    İnfluenza virüslerinin yol açtığı bir solunum yolu hastalığı olan, özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve mevsimsel olarak seyreden influenza (grip), zaman zaman pek çok kişinin ölümüyle sonuçlanan salgınlara neden olurken, zaman zaman da küresel çapta görülen ve pandemi olarak adlandırılan salgınlara yol açabilmektedir.

     İnfluenza virüslerinin genetik yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yeni tipte, bir influenza virüsü ortaya çıkabilmekte ve insandan insana geçebilme yeteneği kazanabilmektedir. Yeni tipte influenza virüsü ile daha önce hiç teması olmayan ve/veya virüsün yol açacağı enfeksiyonun gelişmesine yatkın olan kişilerin önemli bir kısmının etkilenmesiyle pandemi ortaya çıkabilmektedir. Nüfusun büyük bölümünü etkileyebilecek böyle bir pandemi ihtimaline karşı kamu kurum ve kuruluşlarında alınması gereken tedbirler aşağıda belirtilmiştir.

   1- Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan ve bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının pandemiye yönelik görev ve sorumluluklarının belirtildiği ‘' Pandemik İnfluenza İl Hazırlık Planı'' (Plan) www.grip.gov.tr adresinde yayımlanacak, konu ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmeler ve güncel duyurular bu adresten düzenli olarak yapılacaktır.

   2-Pandemi sırasında yapılacak çalışmaların belirlenmesi ve pandeminin toplumdaki etkisinin azaltılması amacıyla valiliklerin koordinasyonunda, planda belirtilen usul ve esaslara uygun olarak ‘'Pandemik İnfluenza İl Hazırlık ve Faaliyet Planı'' hazırlanacak, sekretarya il sağlık müdürlüğünce yürütülecektir.

   3- Küresel bir grip salgınında hizmet sunumunun aksamaması amacıyla il sağlık müdürlükleri ile işbirliği içinde pandemi hazırlık çalışmaları yapılarak hastane ve tedavi merkezlerinin yanı sıra kamu kurumlarında da sağlık hizmeti verilebilmesi için, ilde ihtiyaç duyulan ek hizmet, birim, alan, araç ve malzemelerin tedariki ile bunların hizmete sunulması planlanacaktır.

   4- Kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilmesi amacıyla merkezde Sağlık Bakanlığı, illerde ise valiliklerin koordinasyonunda, il sağlık müdürlükleri tarafından bilgilendirme ve işbirliği toplantıları düzenlenecek, uygulamalar Sağlık Bakanlığı'nca takip edilecektir.

      Pandemi döneminde kamu hizmetlerinde her hangi bir aksaklığa yol açmayacak şekilde gerekli tedbirler alınacak, ‘'Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı'' ve ‘'Pandemik İnfluenza İl Hazırlık ve Faaliyet Planı''nın uygulanması ve bu kapsamdaki görevlerin yerine getirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatınca ihtiyaç duyulacak her türlü katkı ve destek bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle sağlanacaktır.

     2006/23 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

     Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

                                 12 Nisan 2019        

                                                                      Recep Tayyip Erdoğan

                                                                           Cumhurbaşkanı  

                                             **** 

    Genelgeyi okuyunca hayret ettim. Yaklaşık bir yıl öncesinden, ortada kovid 19 salgını yokken sanki salgının tanımı yapılmış. Grip salgını adı altında bir eylem planı ve yapılacak işler belirlenmiş.

     Hükümet neyi ne zaman yapacağını belirleyen bir öykü, bir senaryo hazırlamış. İşte böyle önceden hazırlıklı olmak gerekir diye düşündüm.

     Eskiden köylerde yaşlı, dul, kimsesiz kadınlar ‘'kefen param'' diye bir miktar parayı güvenilir birine teslim ederlerdi.

     Devlet de olağanüstü durumlar için hazırlıklı olmalıdır. Savaş, kıtlık, salgın hastalık durumları düşünülerek, oluşturulan senaryoya uygun gerekli maddi koşullar hazır edilmelidir. Savaş çıkınca mı silah- cephane peşine düşeceksiniz?

                                       ****

     Daha önceki zamanlarda aşı üretmiş, Refik Saydam Hıfzıssıhha Kurumu gibi birikimi olan bir kurumu kapatırsanız, bugün aşı diye yabancı ülkelere el açmak zorunda kalırsınız.

     Salgınla ilgili senaryo hazırlanmış ama hiçbir hazırlık yapılmadığı, bir maske bile dağıtamamış olmanızdan anlaşılıyor.

     Herhalde, şehir hastanelerine daha çok hasta gitsin diye birçok hastaneyi kapatmasaydınız, salgın hastalığa yakalananlar için ayrılmış bir veya birkaç hastane kullanılabilirdi. Diğer rahatsızlığı olanlar bile bugün salgın korkusundan hastaneye gidemiyorlar.

     Devletin zor zamanlar için ayrılmış yedek, hazırda parası yoksa, aşıya bir an önce ulaşmanız zorlaşır.

     Kovid 19 salgınından her gün bir uçak düşmüş kadar, 250 kişiyi kaybediyoruz.

     Tüm vatandaşlarımız yaşama tutunabilmek için, bir an önce aşıyı temin etmenizi bekliyor. Dilerim felaket boyutuna ulaşmadan aşı bulunur ve öncelik sırasına göre, kısa zamanda herkese aşı yapılır.

     Kurtuluş mücadelesi topyekün yapılırsa, başarı kazanılır. Genelgede ‘'…….ihtiyaç duyulacak her türlü katkı ve destek, bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle sağlanacaktır'' denildiği halde, özellikle muhalefetteki belediyelerin devre dışı bırakılması açıklanamayacak bir durumdur.

     Kurtuluş mücadelesi verilirken siyasi rekabetin sırası mı? Sırası mı Salda Gölü, Kanal İstanbul, Doğu Karadeniz yayla evlerine özel yol yapmak?

     Aşı bulun, aşı alın, aşı getirtin. Millet canını kurtarma derdinde kıvranıyor.  

     Aşı yetişmezse fırtına o zaman kopar, bizden uyarması.

     YENİ YILINIZ SAĞLIK VE HUZUR GETİRSİN DİLERİM.


Bu yazı 473 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans