ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

04.01.2021

CADDE VE SOKAK İSİMLENDİRMESİ (1)

Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz, imara yeni açılan iki ayrı semtin cadde ve sokaklarına isim verme konusunu gündemine almıştır. Bunu yerel basından öğrendim.

     Kentimizin tarihi ve kültürel dokusuna uygun isimleri  belirlemek  işini, Kent Konseyi ile birlikte yapmak istemesi memnuniyet yaratmıştır.

     Şu ana kadar önerilen isimler kimlerse, mutlaka çok önemli kişilerdir. Bundan kuşkum yok. Her isme saygımız vardır.

     Daha önce bu konuda hakkında yazı yazdığım birkaç ismi önereceğim. Dilerim karar verici kişiler dikkate alırlar.

     Sadece tarihi kişiler değil; siyaset, kültür ve sanat, spor, edebiyat alanındaki önemli kişilerin de adını unutulmaz kılmak, yarınki kuşaklara örnek olmalarını sağlamak gerekir. 

                                                    ****


                                   İBRAHİM ETEM AKINCI

     İşgalci Yunan güçleri İzmir'e çıkarıldıktan bir süre sonra Ege şehir, kasaba ve köyleri işgal edilmeye başladığında İbrahim Etem Bey, Demirci Kaymakamı idi. Düşmana karşı örgütlediği ‘'Akıncı Güçleri'' ile ilk direniş, ilk Kuva-i Milliye, ilk milis örgütünü kurdu.

     Yunan işgalcilerine karşı Demirci, Sındırgı, Emet, Bigadiç, Savaştepe, Soma, Bergama ve İvrindi yörelerimizde amansız mücadele verilmiştir.

     Akıncı müfrezelerinden korkan düşman, Balıkesir ve ilçelerinde zalimlik yapmaktan çekinmiştir. Anadolu içlerine doğru ilerlemesinin hızı kesilmiştir. Milli orduya zaman kazandırılmıştır.

     Büyük Millet Meclisi orduları Eskişehir, Kütahya, Afyon, Uşak üzerinden 9 Eylül'de daha İzmir'i kurtarmadan önce, İbrahim Etem Bey komutasındaki Kuva-i Milliyeci, Akıncı Müfrezeleri 3 Eylülde Sındırgı'yı, 4 Eylül'de Bigadiç'i, 5 Eylül'de Kepsut'u, 6 Eylül'de Balıkesir merkez, Balya ve Gönen'i, 7 Eylül'de İvrindi'yi, 8 Eylül'de Havran ve Burhaniye'yi, 9 Eylül'de Edremit'i, !5 Eylül'de Ayvalık'ı, 17 Eylül'de Bandırma ve Manyas'ı, 18 Eylül'de Erdek'i düşmandan kurtarmıştır.

     Üstelik düşman kaçarken birçok yeri ateşe verdiği halde, İbrahim Etem Bey'in kuvvetlerinden çekindiği, korktuğu için Balıkesir'in köy ve kasabalarında bunu yapamamıştır.

     Ulusal kurtuluş ve Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Selanik Hukuk Mektebi mezunu olan İbrahim Etem Bey özel istek üzerine tekrar Demirci, daha sonra Ayvalık Kaymakamlığı yapmıştır.

     Soyadı kanunu çıkınca Atatürk'ün önermesi üzerine ‘'Akıncı'' soyadını almıştır. Çeşitli illerde valilik görevi yapmış, bir süre de Balıkesir valiliği görevinde bulunmuştur.

     Mezarı Sındırgı İlçe mezarlığındadır.

     Böyle önemli görevler başarmış, yurtsever bir insanın, Kuva-i Milliyenin başkenti dediğimiz Balıkesir ve ilçelerini düşman zulmünden kurtarmış bir yiğidin Balıkesir'de bir yerde adı yoktur. Bu ayıbı yok etmenin, af dilemenin tam zamanıdır.

     O'nun şanlı adı, çok önemli bir yere hemen verilmeli, vefasızlığı ortadan kaldırmalıyız.

     Bu konuya ilişkin düşüncelerimi daha önce haziran 2019'da  Yeni Haber Gazetesi'nde yazmıştım.

     Dilerim bu arada değerlendirmeye alınır.


                               MÜSTECABİZADE İSMET BEY

     Balıkesir'den yetişmiş en önemli kültür adamlarından biri, şair-yazar Müstecabizade İsmet Bey'dir.

     İsmet Bey'in ailesi, Balya İlçesi Müstecap Köyü'nden gelip Balıkesir'e yerleştiği için aile adı Müstecabizade olarak anılırdı. Soyadı yasası çıkınca Müstecaplıoğlu soyadını almışlardır.

     İlk ve orta öğrenimini Balıkesir'de yapmıştır.

     Balıkesir'in geçmişi ile ilgili araştırma yapanların en önemli başvuru kitabı, Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın Karesi Meşahiri (Meşhurları)  adlı kitaptır. İ.Hakkı Uzunçarşılı bu kitabında Zağnos Paşa'dan  Ali Şuuri Efendi'ye, Hasan Basri Çantay'dan Müstecabizade İsmet Bey'e pek çok ünlü ve saygın isme yer vermiştir. Kitapta her saygın kişi için 5-6 sayfa yer verilmiş iken İsmet Bey'e21-22 sayfa ayrılmış olduğunu gördüm. Bu İsmet Bey'in yaşadığı dönemde önemli bir şahsiyet olduğunu gösterir.

     İsmet Bey, hukukçu kimliği yanında esas yazarlığı ve şairliği ile tanınmıştır. 1891-1901 yılları arasında İstanbul'da çıkan en etkili dergi ve gazetelerde yazıları ve şiirleri yayımlanmıştır. Hatta bu dergilerin bazılarında yöneticilik de yapmıştır. Devrin ünlü yazarlarının yazdığı bu dergilerde yönetici konumunda olması İsmet Bey'in önemini ayrıca göstermektedir.

     Kültür hayatımızın bu önemli kişisinin adının uygun bir yere verilmesi, anma programları düzenlenmesi, Balıkesir Üniversitesi yetkililerinin ve öğrencilerinin araştırma yapması kentimiz kültür hayatına önemli katkı sunacağı inancındayım.

     İstanbul Hukuk Mektebi mezunu hukukçu, yazar, şair Müstecabizade İsmet Bey adının, önemli bir yere verilmesi çok yerinde olacaktır kanısındayım.


Bu yazı 555 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans