ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.01.2021

CADDE VE SOKAK İSİMLENDİRMESİ (2)

Büyükşehir Belediyemizin yapacağı isimlendirme çalışmalarına isim önerme çabamız devam ediyor. Önerilecek o kadar çok saygıdeğer isim var ki, bir yazıya sığmadığı için, bu ikinci yazıyı yazmak zorunlu oldu.


                                    KAZIM  ÖZALP  PAŞA

     İşgalci Yunan kuvvetleri önce İzmir ve çevresini, daha sonra da Ege Bölgesi köy, kasaba ve şehirlerini işgal etmeye ve Anadolu içlerine doğru ilerleme isteği anlaşıldı. Halkımızın düşmana karşı örgütlenme çalışmaları da başlamış oldu.

     Balıkesir ilk direniş örgütlenmesi, ilk kurşunun atıldığı, ilk şehidin verildiği ildir.

     Balıkesir Kongreleri ile düşmana karşı örgütlenme başlatılmış. 61. Tümen Komutanı Albay Kazım Bey'in büyük desteği ve yönlendirmesi ile  Kuva-i Milliyeci çalışmalar yapılmıştır. Yunan kuvvetlerinin ilerlemesi durdurulmuş, yavaşlatılmıştır.

     Mustafa Kemal Paşa ile irtibatlı çalışmalar yapan Kazım Bey, 23 Nisan 1920 ‘den 1950 yılına kadar Balıkesir milletvekili olarak görev yapmıştır. Bu süreçte Milli Savunma Bakanlığı, 1924'ten 1935 ‘e kadar TBMM Başkanlı yapmıştır.

     Atatürk, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nden söz ederken, kazanılan zaferle ilgili şöyle söyler ‘'Hakikaten ordumuzun böyle kahhar (kahredici) bir netice alacağına benim kanaatim vardı. Kemal-i hürmet (tam bir hürmet ve saygı) ve tebcil (yüceltme) ile zikretmek (söylemek) zorundayım ki, aynı kuvvet kanaatle bana iştirak eden bu zevattan (kişilerden) birisi muhterem Erkan-ı Umumiye Reisi (Genel Kurmay Başkanı) Fevzi Paşa Hazretleri, diğeri Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa Hazretleri ve üçüncüsü de Müdafa-i Milliye Vekili (Milli Savunma Bakanı) Kazım Paşa Hazretleridir.'' 

     Kurtuluşa ve kuruluşa katılmış, otuz yıl Balıkesir milletvekilliği yapmış, Atatürk'ün en yakını bu değerli insanın Dumlupınar Mahallesinde küçük bir sokaktan başka önemli bir yerde adı yoktur.

     Bu ayıptan kurtulmanın tam zamanıdır. Özür dilemek anlamında, geç de olsa yeni açılan bir okula, bir parka, bir caddeye, bir kültür merkezine adının verilmesinin uygun olacağını düşünüyor ve öneriyorum.


                                                  ****  

   

                           ESAT ADİL MÜSTECAPLIOĞLU 

     Balıkesirli bir başka isim hukukçu, yazar, şair ve siyaset adamı Esat Adil Müstecaplıoğlu'dur.

     Müderris Hafız Müstecabizade Adil Efendi'nin oğlu olan Esat Adil Bey, ilk ve ortaöğrenimini Balıkesir'de tamamladıktan sonra Ankara Hukuk Mektebini (Fakültesini) bitirdi. Belçika Bürüksel Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Türkiye'nin ilk deniz hukuku doktoru olmuş önemli bir hemşerimizdir

     Bu kadar eğitimli bir kişi olarak eğitim hayatı bitince Balıkesir'e dönmüştür. Cumhuriyetimizin coşkulu ilk yıllarında Balıkesir Halkevi kurucu başkanlığı yapmıştır. Halkevi faaliyetleri içinde Balıkesir halkına önemli hizmetler sunmuştur.

     1946 yılında çok partili yaşama geçilince, Türkiye'nin ilk sosyalist partisi olan Türkiye Sosyalist Partisi (TSP) Esat Adil Müstecaplıoğlu başkanlığında kurulmuştur.

     Demokrasilerde siyasi partiler önemlidir. Siyaset tarihi yazanlar bu hemşerimizin adını bilirler. Balıkesirliler de bilsin, unutturulmasın, onun mücadelesinin gençlerimizin ilgisine sunulması için önemli bir yere adının verilmesini öneriyorum.

     Karar vericilerin bu önerimi dikkate almasını diliyorum.

                                           ****

                                EKREM  BALIBEK

     Balıkesir'de yerel gazetecilik denilince ilk akla gelen isimlerden  biri Ekrem Balıbek'tir. Yeni Haber Gazetesi'ni 44 yıl aralıksız yayınlayarak Balıkesir halkına hizmet etmiştir. Toplamda on bini aşan yazılarını ‘'DAMLA DAMLA'' köşesinde yazdı.

     Kolay değil on bini aşkın yazıyı yazmak. Büyük emek ürünü yazılarında Balıkesir sorunları dile getirilmiştir.  

     Türkiye Olimpiyat Komitesi Fair Play büyük ödülünü aldı.

     Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı,

     Balıkesir Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Başkanlığı,

     Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı Genel Saymanlığı görevleri yapmıştır.

     Yaşamı Balıkesirlilere hizmetle geçmiş Gazeteci Ekrem Balıbek'in adının da uygun bir yere verilmesinin doğru olacağını düşünüyor ve öneriyorum.

                                          ****


     Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin önerilerimi dikkate alacağını umuyor ve saygılar sunuyorum.


Bu yazı 445 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans