ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

13.01.2021

BALIKESİR

Doğup büyüdüğümüz, nüfusuna kayıtlı olduğumuz, ilimiz Balıkesir'in dünü de, bugünü de, yarını da bizim hep ilgi alanımız içinde olmuştur.
Sokaklarında gezdiğimiz, mutlu olduğumuz bizim şehrimizdir. Nereye gidersek gidelim, gönlümüz buradadır. Ayaklarımız buraya döner.
Balıkesir Batı Anadolu illerindendir. İki denize, Ege ve Marmara'ya kıyısı vardır. Türkiye'mizin büyük illeri İstanbul, Ankara ve İzmir'e günün her saati ulaşım olanağı olan bir kenttir.
Ayrıca iklimi ile, arazi yapısı ve ürün çeşitliliği ile yaşama kolaylığı sağlayan bir ildir. Sebzeden meyveye, zeytin ve zeytinyağından hayvansal ürünlere ürün bolluğu ve ucuz pazarları ile yaşanılacak bir yerdir ilimiz.
İl merkezi Balıkesir kenti, ileriyi görebilen bir imar planı yapılamayışı ve belediye uygulamalarındaki kayırmacı hatalar sonucu küçük bir Anadolu kasabası görünümünden sıyrılamamıştır. Bu nedenle bugün şehir içi trafik sıkışıp kalmış, çözümsüz bir hal almıştır. Hatalar son yıllarda da sürmektedir.
****
Kent merkezinin en önemli caddesi Milli Kuvvetler Caddesi'dir.
Çarşının ana merkezidir. Balıkesir'de 3-5 tane otomobil bile yokken, bu genişlikte cadde yapılmasını sağlayan geçmişteki kent yöneticilerini saygı ile yad etmek gerekir. Son 50-60 yıl kenti yönetenler, aynı düzgünlükte, aynı genişlikte yeni caddeler yaratamamışlardır.
Milli Kuvvetler Caddesi'ne paraleli ikinci bir cadde oluşturulmuş olsa idi, iki önemli meydan Ali Hikmet Paşa Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı (İstasyon Meydanı) arasında geliş-gidiş yolu olabilirdi. Olmadı.

Anafartalar Caddesi ve Atalar Caddesi de önemli iki caddedir. Ancak iki cadde pek çok imar hataları yüzünden eğri büğrü bir haldedir. Hiçbir yerinde 200 metre bir düz görünüm yoktur. Bu sonuç insanların değil, tamamen belediye uygulamalarının hatasıdır.
Son hata, Saat Kulesi ve Şadırvan Çeşme tarihi görüntüsünü boğan eski Sigorta Pasajının yerine yapılmakta olan inşaattır. Bu inşaata yapı ruhsatını veren Balıkesir B. Belediyesi'dir. Kullanıma geçildiğinde burada oluşacak yoğunluğun kent yaşamını ne kadar zorlayacağını düşünmek bile istemiyorum.
Paşa Camisi çevresi, caminin tarihi vasfına yakışmayan sıkışık bir durumda idi. Belediyenin burada bir çalışma yaptığı biliniyor. Ancak ne yapılacağından sanırım halkın haberi yok. Yapılan çalışmalar sonucu tarihi mekana yakışır bir sonuç çıkarsa mutlu oluruz. Çarşı merkezine çıkan insanların buluşacağı, dinleneceği oturma yerleri yapılırsa iyi olur.
Çamlık Tepe adı Anıt Tepe olmuştur. Zaten yetişmiş çam ağaçları yok edilerek beton yığınına dönüşmüş olduğu görülüyor. Orada Çamlık Gazinosu adlı, nefis seyir teraslı bir gazino vardı. Elli yıl önce düğünümüzü orada yapmıştık. Oğlumuzun sünnet düğününü de aynı yerde yaptık.
Çevre mahalle halkının ve çevre okul öğrencilerinin piknik alanı idi.
Kentin hemen kenarında, halkın hava alabileceği, dinleneceği, piknik yapabileceği, seyir tepesi güzelim yer betona gömülmüş. Akıl almaz bir kararla oraya bir de cami yapmak çılgınlıktır. Hangi cemaate yapılıyor o cami? Teleferikle mi cemaat taşıyacaksınız?
Eski Doğumevi önündeki Uğur Mumcu Kavşağı'na yapılan Koca Seyit Köprü-üst geçidi, bir sorunu çözerken pek çok sorun yaratmış bir mühendislik hataları zinciridir. Harcanan paralara yazık olmuştur.
Çardaklı Kahve denilen mevkideki trafik rezaletinin nedeni bu üst geçittir.
Emniyet Müdürlüğü önündeki gibi dal-çık ile sorun daha iyi çözülürdü diye düşünüyorum.

Hani Çay Deresi'nde sandallar yüzecekti? Ne oldu dere projesi?
Değişen bir şey yok. Küçük kasaba görüntüsünden çıkamıyoruz.
****

Kentimize sevgimiz, ilgimiz yüzünden 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde oy vereceğim adaylara, yapılması gerektiğini düşündüğüm işlerle ilgili öneri paketleri sunmuştum. 2019 yerel seçiminde de üçünü birden Altıeylül Belediye Başkan adayı Sayın Esin Balıbek Hanımefendi'ye de sunmuştum. Yazılı belge olarak bende saklı duruyorlar. Önerilerimin bir kısmının yapılmış olması beni sevindirdi. Yine pek çok önerimiz var.
Fakat tümünü buraya yazmam yazının hacmi bakımından olanaksızdır.
Birkaç öneri ile yazımızı sonlandıralım.
Kentimize mutlaka bir kültür merkezi kazandırılmalıdır.
Değirmen Boğazı benzeri piknik yerlerine gerek vardır. Şehrin nüfusu artmıştır. Edremit yolu üzerindeki Çengeloğlu deresine ve Savaştepe yolundaki Çukurhüseyin deresine yapılabilir.
Miting alanı olarak kullanılan, Atatürk Stadı önündeki alanda bulunan 8-10 bina kamulaştırılarak, burası bayram törenleri başta olmak üzere, miting ve başka kitlesel toplantılar için düzenlenebilir. Yollarla çevrili bu alan kent trafiğini aksatmadan etkinliklere tahsis edilmektedir. Çevresi iki üç basamaklı ve gölgelikli teras oturma yerleri yapılabilir.
Köy- mahallelerde internet evi biçiminde hizmet ağı sağlanabilir.
Çekme kat uygulaması sonucu binaların en üstünde teras bırakılan yer, daha sonra mutlaka kapatılarak kaçak gecekondu anlayışlı, çirkin mezbelelik görünümler ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Çekme kat uygulanmasına son verilmeli, çatı tam kapalı ve yangın duvarı ile çevrili olmalıdır ki, kiremitler bir sarsıntı esnasında yoldan geçenlerin kafasına düşüvermesin.
Daha pek çok önerimiz var. Şimdilik burada noktalayalım.
Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

Bu yazı 612 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans