ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

18.01.2021

BATIDA OLANLAR VE BİZ (2)

Jeff Bezos adını bir çok kimse belki hiç duymamıştır. Fakat  özellikle internet üzerinden  kitap satınalmada  Amazon.com ismini duymayan yok gibidir. Bezos bu internet sitesinin kurucusudur ve bu sitenin başarısından dolayı , Forbes'a göre  2017 yılında”dünyanın en zengin adamı” ilan edilmişti. 2018 yılında net varlığı 150 milyar dolardı. Daha sonra, dünyada net varlığı 200 milyar doları aşan ilk  kişi oldu. 

Bezos Amazon.com'ı 16 .Temmuz.1995 'de internet üzerinden kitap satmak amacı için kurdu. Ilk gün yalnız altı sipariş aldılar. Bugün kitap , televizyon, futbol ayakkabısı  ve mobilya dahil bir çok şeyi , her şeyi satan ve verdiği tarihte teslim eden bu sitenin günlük satışı 100 milyon dolardan  çok daha fazladır.

Bu muazzam başarının mimarı Bezos'un hayatı ilginçtir.New Mexico'nın Albuquerque şehrinde 18 yaşından küçük bir anneden, 12 Ocak 1964'de doĝan Jeff Jorgenson'un babası o doĝar doĝmaz ortadan kaybolmuştur. Annesinin ikinci eşi 15 yaşında Küba'dan kaçan ve sonra petrol mühendisi olan ve Exxon'da çalışmaya başlayan Miguel Bezos'dur. Eĝitim hayatında Jeff  Bezos çok başarılı bir grafik çizmiştir. Üstün yetenekli çocuklar lisesini birincilikle bitirmiş, Princeton Universitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesinden de yine sınıf birincisi olarak diploma almıştır. Yazlarını, U.S Atomoc Energy Commision'dan emekli annesinin babası,  dedesi, Lawrence Preston Gise'in 100,000 dönümlük Texas'daki çiftliĝinde  sıĝır bakıcısı ve traktör tamircisi olarak geçirmiştir. Sonraki yıllarda bu çiftliği satınalmış ve 1,2 milyon dönüme çıkarmıştır.

Princeton'dan sonra Wall Street'de bir yatırım bankasının IT bölümünde görev almış, daha sonra DE Shaw Hedge Fon şirketinde çalışmıştır. Bu Fon'da çalışırken  ayrıldığı ilk eşi olan yardımcısı Mackenzie Tuttle'la evlenmiştir.Arkadaşları  Bezos'un bir eş bulabilmesine çok şaşırmıştir. Sosyal yanı hemen hemen hiç olmayan ve bir Harvard psikoanalistinin “productive narcissist” - üreten   fakat kendini çok beĝenmiş  biri- olarak tanımladıĝı Bezos,  bu  evlenme kararını ,şirket  mali analizleri için hazırladıĝı bir formülü – eş bulma akım şemasını - eş  adayları için kullanarak ,vermiştir.

Çok kısa zamanda bu kadar hızla büyüme mucizesi gösteren Amazon'un kurucusu Bezos hakkında çeşitli deĝerlendirmeler yapılmaktadır. Kendisinin Muhammed Ali'ninki kadar kendine güveni olduĝu, John F. Kennedy gibi istek ve heyecana  ve Thomas Edison'unki gibi bir beyne sahip bulunduĝu belirtilmektedir. Amazon kurulduktan sonra uzun bir süre para kazanamamış ve zarar etmiştir. Fakat Bezos kendisini destekleyen yatırımcıları , belirtilen özellikleri nedeniyle, ikna etmede zorluk çekmemiştir.

Bezos'un ailesinden ve arkadaşlarindan saĝladıĝı bir kaç yüz bin dolarla başlattıĝı Amazon'un dünyanın en büyük kitap süpermarketi olma iddiası gerçekleşmiş ve Amerikanın en büyük kitap dükkanları zinciri  Borders ,Amazon'un rekabetine dayanamayıp iflâs etmiştir.  Kindle Fire'la – Amazon'un okuma tablet bilgisayarı – kitap yayıncılıĝında yeni bir devrim yaratmıştır. Bu cep kitabı büyüklüĝündeki tablete  basılı bir kitabın yarı fiatına bir kitabı yüklemek ve istendiĝi zaman ve yerde kitabı okumak mümkündür. Kitabın ödemesini de ayni bilgisayar üzerinden yapmak mümkündür. Bir çok klasikler ve sözlükleri  bedelsiz, ödeme yapmadan bilgisayara yüklenebilmektedir. Ilk  piyasaya çıktıĝında  Kinder 3000 kitabı yükleme kapasitesine sahipti.



 Şimdi daha da geliştirilmiş versiyonları bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda kitap basımı ve yayınının  çok daha farklı deĝişikliklerle karşılaşması kaçınılmaz görünmektedir. Bundan kısa bir süre önce bir ufak cep kitabı büyüklüĝündeki bir âlete 3000 kitabı yüklemek ve istendiĝi anda ve yerde, herhangi birine anında ulaşabilmek,üç bin kitaplık  bir kütüphaneyi  ceketinizin cebinde taşımak düşünülemezdi bile.

Dünyanın en büyük on line perakendecisi olan Amazon dışında  Bezos 2000 yılında uzay araçları üretim ve uzay seyahat hizmetleri şirketi Blue Origin'i kurdu. Ve 2015 yılında New Shepard isimli ilk aracı  uzaya başarı ile gönderdi ve  yeryüzüne başarı ile geri getirdi. Şirket  kısa zamanda uzaya turistik seferlere başlamayı planlıyor. 2013 yılında Bezos 250 milyon dolara , çok itibarlı The Washington Post gazetesini satınaldı. Bezos “Bezos Expiditions” isimli  venture capital firmasıyla bir  çok konuda yatırım yapmaktadır. Ve  filantropik yardımlarda bulunmaktadır. Yatırım yaptığı firmalar arasında Google, Unity Biotechnology, Grail, Juno Therapeutics ve ZocDoc bulunmaktadır. Bezos en son  , Amazon, JPMorgan ve Berkshire Hathaway'le birlikte Haven isimli bir sağlık hizmetleri şirketini de 2018 Ocağında kurdu ve faaliyete geçirdi. (Wikipedia- 23.12.2020). 2021 Ocağında bu şirketin tasfiyesine karar verildi.

                                                                          

   


Bu yazı 340 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans