Omega-3, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ama üretemediği elzem yağ asitlerindendir. Dünyada ki pek çok ülkede omega-3'e göre 15 kat daha fazla omega-6 yağ asidi tüketilmektedir. İdeal oran 4'e 1 (her 4 gr omega-6 için 1 gr omega-3) veya 2'ye 1 olarak belirlenmiştir. Bu sebeple kalp sağlığı ve beyin gelişimi için daha fazla omega-3 tüketmeliyiz .
Omega-3'ün başlıca türleri; alfalinolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve docosaheksaenoik asittir (DHA). Yapılan çalışmalar neticesinde günde 1000 mg ALA alanlarda koroner kalp hastalığının % 16, hastalık riskinin de % 47 azaldığını göstermektedir.
Peki kalp sağlımız için bu kadar önem arz eden omega 3 en çok hangi besinlerde bulunur?
Omega-3 en çok ceviz, badem, fındık, fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle somon, sardalya, uskumru, hamsi, ringa gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır.
Burada asıl önemli olan tek sefer de avuç avuç kuruyemiş tüketmek değil, belirli porsiyonlarda düzenli olarak tüketmek biyoyararlığını arttırmada daha etkili olacaktır. Günlük ortalama 2 tam ceviz /7 –fındık /8-10 çiğ badem tüketilmeli ve bunu düzenli olarak hergün tüketmeye çalışılmalıdır.
Omega 3 ‘ün faydalarından da kısaca bahsetmek istiyorum sizlere …
Kalp sağlığına iyi gelir.
Cilt kanseri riskini azaltır.
Kolesterol ve trigliseridi düşürür.
İyileşmeyi hızlandırır, bağışıklığı güçlendirir.
Beyin gelişimine ve göz sağlığına iyi gelir. Omega 3 hafızayı güçlendirebilir. Omega-3 yağ asitlerinde bulunan DHA'nın sinir hücrelerinin birbirleriyle daha iyi iletişim kurmasına yardımcı olduğu da düşünülmektedir.
OMEGA 3 eksikliği tüm dünya da bir sağlık sorunudur. Besinlerle yeteri kadar alamadığımız için de çoğumuz Omega 3 takviyesi kullanıyoruz. Ne var ki burada da çoğu zaman yanlış tüketim de söz konusu olabilmektedir. İsterseniz gelin, bu hatalara düşmemek için size vereceğim tavsiyelere bir göz atın …
OMEGA 3 TAKVİYESİ KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- Omega 3 haplarını yemekle birlikte almak daha iyi sonuç veriyor.
2- Bu destekleri günün her saatinde alınabilir, mümkünse sabah kahvaltıyla birlikte alınmaları tavsiye edilmektedir.
3- Kullanacağınız Omega 3 desteğinin içindeki EPA ve DHA miktarları da önemli bir ayrıntı. Bunların miktarı arttıkça faydaları da artıyor. Ancak fosfolipid omegaların trigliserid omegalara oranla EPA ve DHA emilimleri çok daha fazla, dolayısıyla daha düşük miktarlarda yeterli kabul edilmektedir.
4- Balık yağı ile Omega 3 takviyeleri aynı şey değil. İçinde çok çok az miktarda EPA ve DHA bulunan balık yağları da satılıyor ve bunların balık yağı olma dışında ciddi bir faydaları yok.
5- Omega 3 takviyeleri kilo aldırmıyor, yaz-kış yılın her ayında kullanılabiliyor. Bir çay kaşığı kadar omega 3 tüketmek size 45 kalori kazandırır. İyi besleniyor ve düzenli egzersiz yapıyorsanız, omega 3 kilonuzda bir fark yaratmayacaktır.
6- Doğal yolla kazanılan Omega 3'lerin suplementlere göre daha etkili ve faydalı olduğunun altı özellikle vurgulamaktadır. Omega 3 zengini balık yemek, imkânlar ölçüsünde Omega 3 zengini yumurta, süt ürünü, etlere yönelmek tabii ki çözüm olabilir.
7- Doğal besin kaynağı olarak bitkisel Omega 3'leri de günlük beslenmemizde bulundurmak gerekir. Ceviz, keten tohumu ve yağı, chia, semizotu gibi bilinen bitkisel omega 3 kaynaklarını ihmal etmemekte fayda var.
KİMLER OMEGA 3 KULLANAMAZ?
Hamile veya emziren kadınlar, tip 2 şeker hastaları doktorlarına danışmadan balık yağı kapsülü almamalıdır. Balığa alerjisi olan kişiler balık yağı takviyeleri tüketmemelidir.
OMEGA 3 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Balık yağı eksikliği kuru cilt ve saç, kırılgan tırnakları kepek, kuru gözler, dikkat ve konsantrasyon ve yorgunluk gibi sorunlara sebep olabilir.
SAĞLIKLA KALIN …