ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

26.01.2021

BATI’DA OLANLAR VE BİZLER (3)

BILL  GATES - MICROSOFT

 

1995 ile 2017 yılları arasında , dört yıl haric, dünyanın en zenginleri listesinin en başında yer alan William Henry Gates III. 28 ekim 1955'de Washington eyaletinin Seattle kentinde doğdu ve orada büyüdü. Yakın arkadaşı Paul Allen'le beraber Microsoft şirketini kurdu. Microsoft 1970'ler ve 1980'lerdeki , micro bilgisayar devriminin öncüsü ve Bill Gates de bu devrimin lideri oldu. New Mexico'nun Albuquerque kentinde kurulan Microsoft  dünyanın en büyük kişisel  bilgisayar yazılım şirketidir. Gates, büyük hissedarı olduğu Microsoft'un 2000 yılı Ocağına kadar CEO'su olarak çalıştı. Daha sonra yönetim kurulu başkanlığı yaptı. “Yazılım mimarlığı şefi” olarak şirket içinde etkinliğini sürdürdü.

Haziran 2006'da Microsoft'ta yarı zamanlı çalışmaya başlayan Gates , daha çok zamanını Bill&Belinda  iklim değişiklikleri, global sağlık , ve eğitim  üzerine yoğunlaşan Gates Foundation'ına – yardım vakfına – ayırmaya başladı. Kasım 2020 sıralamasına göre 113,7 milyar dolar serveti ile Bill Gates Bezos ve Musk'dan sonra dünyanın üçüncü en zengin kişisidir. Gates Microsoft ‘uniki kurucusundan biri ve en büyük ortağı ve Bill & Belinda Gates Foundation'ın yönetim kurulu başkanı olmasının yanısıra  Branded Entertainment Network, Terra Power, Cascade Investment Foundation   kurumlarının da yönetim kurulu başkanıdır. Warren Buffet'le kurdukları Giving Pledge Foundation'ına kendileri gibi milyarder olanlar da katılmış ve servetlerinin yarısını bağışlamışlardır.

Bill Gates'in babasi tanınmış bir avukatdı. Annesi First İnterstate BancSystem ve the United Way of America' nın nın yönetim kurulu üyesi idi. Annesinin babası , J.W.Maxwell  ise bir ulusal banka genel müdürlüğü yapmıştı. Aile Protestan Reformed kilisesinin müdavimiydi.Seattle'in Sand Point bölgesinde oturdukları ev, dört kardeşten biri olan,  Bill Gates yedi yaşında iken tornedo tarafından tahrip edilmişti. Ailesi onun avukat olmasını istiyordu. Küçüklükten beri aile onu başardıklarında mükafatlandırıyor , kaybettiklerinde cezalandırıyordu.

13 yaşında Lakeside hazırlık okulunda ilk yazılım programını yaptı. GE'nin BASIC dilinde okul için yazılım yaptiğı sıralarda matematik dersinden izinli oluyordu. Dört arkadaş, Gates, Paul Allen, Ric Weiland ve Kent Evans Lakeside Programmer Club'I kurdular 1970'e kadar Computer Center Corparation'da, şirket tasfiye oluncaya kadar, Fortran , Lips ve makine dilleri üzerinde programlar yaptılar. 

Okul hocalarından biri Gates ve Evans'ı okulun sınıf organize sistemini otomatikleştirmesi ile görevlendirdi. Ikili ,projeyi bitirmek  üzere iken  Evans mezuniyetten bir yıl önce bir dağa tırmanma kazasında öldü. Gates bu günü hayatının en üzüntülü günü olarak kabul eder. Gates  diğer arkadaşı Allen'le  bu projeyi tamamladı. 

1973'de Lakeside School'dan mezun olurken Gates, National Merit Scholar idi. The Scholastic Aptitute Test (SAT)'da 1600 puan üzerinden 1590 puan alarak  1973 sonbaharında Harvard College'a kabul edildi. Hukuku seçmesine rağmen matematik ve lisans üstü computer science kurslarına yazıldı. Iki yıl sonra Harvard'I terketti. Orada arkadaş olduğu Steve Ballmer ise  üniversiteyi bitirdi. Gates Microsoft CEO'luğundan ayrıldıktan sonraa Ballmer'i o göreve getirdi . Ballmer 2000 – 2014 arasında bu görevde kaldı.



1974'de Gates Honeywell'de Paul Allen'e katıldı. 1975'de ikisi kendi bilgisayar yazılım şirketleri kurmaya karar verdiler. Gates Harvard'dan ayrıldı. Ailesi onun kendi şirketini kurmasını tam olarak destekledi. Şirketin başarılı olmaması ihtimaline karşı Harvard'dan izinli olarak ayrıldı. 26 Kasım 1976da New Mexico'da Microsoft adını tescil ettiren şirketin iIlk istihdam ettiği eleman liseden arkadaşları Ric weiland oldu.

Microsoft'un  geliştirdiği Altair BASIC programı bilgisayar hobisi olanlar arasında çok populer oldu. Fakat bundan bir copyright-lisans- hakkı elde edemiyorlardı. Gates'in, geliştirilen yazılımlardan bir lisans ücreti alınması gerektiği konusunda yazdığı bir mektup, hobicilerce pek iyi karşılanmadı. 1976'da Microsoft ilişkili olduğu MITS  firmasından ayrıldı ve bağımsız oldu. Çeşitli sistemler için yazılım yazmağa devam etti 1.Ocak 1979'da Washington'daki Bellevue'ye taşındı. Bu dönemin ilk beş yılında Gates kendisi bu yazılımlarda teknik olarak büyük rol oynadı. Şirketin gelişmesinden sonra Gates firmanın CEO'su oldu. 1980 Temmuz'unda IBM'in Microsoft'dan  üreteceği kişisel bilgisayar için yazılım yapmalarını istemesiyle Microft'un kaderi değişti ve geliştirdiği MS-DOS ,şirketi bu endüstride temel oyuncu haline getirdi. Bundan sonra 25 Haziran 1981'de Bill Gates Washington eyaletinde şirketi yeniden şekillendirdi ve kendisi President - CEO ve yönetim kurulu başkanı oldu ve Paul Allen Vice- President'liğe getirildi. Fakat Allen , Hodgkin lymphoma hastalığı nedeniyle , 1983'de şirketden ayrılmak zorunda kaldı. 2018 Ekim'inde vefat etti.

Allen, ayrılıncaya kadar şirketin teknoloji şefi olarak çalıştığı  Microsoft'dan ayrıldıktan sonra oradaki hisselerinin çoğunu sattı. Ve kendisi Experience Music Project (EMP;2000), Alen İnstitute for Brain  Science (2003), bir beyin araştırma merkezi,( EMP sonradan 2016'da  Museum of Pop Culture  adını aldı.) ve 2004 de Allen Science Fiction Museum'u kurdu. Tarihte ilk özel uzaya gidiş projesi SpaceShipOne'ı ve daha sonraları 2013'de Allen Institute of Artificial Intellegence'ı  ve 2018 Derin Deniz Araştırmalarını finanse etti. 

Microsoft'un ilk yıllarında Gates  bir yöneticiden çok bir bilgisayar yazılımcısı idi daha sonra yöneticiliğe geçti. 15 Haziran 2006'da  Microsoft üst düzey yöneticiliğinden adım adım ayrılmaya başladı. Kendini sosyal yardım işlerine verdi. Microsoft'un yönetimine Ray Ozzle ve uzun vadeli ürün geliştirme stratejisinin başına da Craig Mundie getirildi.(Wikipedia- 23.12.2020)

Bütün parçaları ve yazılımlari ile Türkiye kendi bilgisayarını üretebilecek teknik bilgi ve deneyime sahiptir. Yurt dışında , bu alanda çok başarılı gençlerimiz bulunmaktadır. Acaba bunu ne zaman gerçekleştirebileceğiz ?


Bu yazı 358 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans