ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

31.01.2021

BATI’DA OLANLAR VE BİZLER (4)

2008 yılında Berkshire Hathaway'in genel kurul toplantısında, daha önceki yıllardaki gibi, Omaha, Nebraska'da 32.000 kişi “Kapitalizmin Woodstock”ını gerçekleştirdi. ABD'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden Berkshire Hathaway şirketinin 32.000 ortağı , şirketin önemli hissedarı, o gün 78 yaşındaki, 2020 Aralığındaki  85.6 milyar dolar kişisel servetiyle dünyanın  en zengin  on kişisi arasında olan Warren Buffet'i ve ortağı o gün  90 yaşındaki Charlie Munger'in beş saat sürecek olan konuşmalarını dinlemek için geldiler. Omaha ve çevresinde otel ve lokantaların haftalar öncesi, rezervasyonları dolmuştu. Yer bulmak mümkün değildi.  Berkshire Hathaway'in toplantısına , bir önceki yıl 27.000 ortak katılmış , 2008'de  gelenler, 5000 kişi  artmıştı.. Toplantıdan kısa bir süre önce, şirket o yılın ilk üç aylık bilançosunu açıklamış geçen yıla göre kârının yüzde 64 azalarak 940 milyon dolara indiğini belirtmişti. 

Bu günkü Amerikan iş hayatı tarihinde, Berkshire ve Buffett çok önemli bir yer tutmaktadır. Buffett, 30.Ağustos 1930'da Omaha'da  orta sınıf bir ailenin tek erkek çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Temsilciler Meclis'inde milletvekili Howard Buffett, annesi Leila Stahl idi. Bu çiftin üç çocuğunun ortancası ve tek oğlu idi. Hayata, çocukken çiklet ve coca cola  starak ,gazete ve mecmua dağıtarak ve büyükbabasının  bakkal dükkanında çalışarak atıldı. Ilk vergi beyannamesini 1944 yılında doldurdu.

Warren Buffet 1952 yılında Susan Thompson'la evlendi.  Biri kız , ikisik erke üç çocuğu oldu. Karısi 2004 ‘de öldü. 2006'da Astrid Menks'le evlendi

1965'de zorluk içindeki bir tekstil şirketi Berkshire Hathaway'i satınaldı.  Bu şirket yoluyla 43 yılda her yıl  şirket hisse değerini kümülatif olarak yüzde 21.1 arttırarak 19 dolardan 78.000 dolara çıkarmasını başardı. 2016'da  Berkshire Hathaway'de 70  önemli şirketin kontrol hissesi bulunmaktaydı Ayrıca bazı büyük şirketlerde etkin derecede hisse sahibiydi. Bunlar arasında Coca- Cola, Amerikan Express ve Tesco gibi şirketler bulunmakataydı. Şirketin bir önceki yılkı kârı daha evvelki yıla göre yüzde 20 artarak 13.2 milyar doları bulmuştu. Toplantının yapıldıĝı sıralarda şirketin 40 milyar dolarlık nakti vardı. Bu durum Berkshire'a, krize giren şirketleri ve bankaları satınalma ya da  onların önemli miktar hissesini ele geçirme imkanı vermekte idi. Yakın günlerde ABD'nin ünlü çikolata ve şekerleme şirketi Mars'ın dünyanın en büyük çiklet şirketi, Wrigley'i satınalmasi sırasında Buffett 2.1 milyar dolarla Mars'a katıldı. Zengin Pritzker ailesinin Marmon isimli holding şirketini de 4.5 milyar dolara satınaldı.

Buffett'in ve Munger'in başarısı normal şeyleri görmekten , temel maddelere ve ünlü markalara sahip şirketlere yatırım yapmaktan gelmektedir. Yeni iş alanları ve yeni ortaya çıkan madde ve markalar onları ilgilendirmemektedir. Buffett, toplantıda yaptıği konuşmada bankaların  yönetilmeyi zorlaştıracak kadar büyüdüğünü ve bugünkü mali krizin temelinde bunun olduğunu belirtmişti. (Dominic Rushe; The Sunday Times;  4.5.2008). Ayrıca, o zamanlar mali krizin önemli kısmının geçtiğini düşünüyordu.  Ailelerin bu krizi daha uzun zaman hissedecekleri öngörüsünde bulunuyordu. Munger ise, bugünkü krizin yarattığı sonuçlar Enron'la karşılaştırılırsa, Enron krizinin sadece bir “çay partisı” olduğunu söylemişti.

Bugünkü  Batı toplumunun  ona Sodom ve Gomorrah'i hatırlattığını belirten Munger, bu toplumun artık zirve noktasına eriştiğini, kendi neslinin son 60 yılda çok şanslı olduğunu , fakat gelecek nesillerin aynı şansa sahip olmadığını anlattı. Son yıllarda Hattaway, krizden yara alan bankalara   ve  demiryollarına önemli miktarlarda yatırım yaptı.


Dünyanın en zengin adamlarından biri olan, gösterişi sevmeyen  Buffett , Berkshire Hathaway'den yılda yalnız 100.000 dolar maaş almaktadır. Halen 1957 yılında 31,500 dolara satin aldıği ve 2016'daki  değeri 710.000 dolar olan bir evde oturmaktadır. Bütün mal varlığının %99'ını hayır kurumlarına bağışlamıştır. Ölümünden sonra bütün varlığı bu kurumlara geçecektir.” (Wikipedia- 3.1.2021)

                                                                               


Bu yazı 409 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans