ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

01.02.2021

BARIŞ MANÇO ŞARKILARINDAKİ ŞİFRELER

Anadolu rock müziğinin simge isimlerinden Barış Manço, vefatının (01 Şubat 99) 22. yılında pandemi nedeniyle her yıl olduğundan farklı anılacak. Barış Manço, düzenlenen online bir konserle, seyircisiyle buluşacak.

      Barış  Manço, 116 adet Türkçe sözlü şarkıyı seslendirmiş. Söz ve müziği kendisine ait olan eser sayısı 93. 

      Barış Manço'yu dinlerken şarkı sözlerine dikkat edersek, gerekli şifreleri çıkartırız.

      93 şarkının 40'ında dini ve ahlaki değerleri, kullanmış. Bu durum tüm şarkılar içinde, %43'lük bir oran ediyor. 

      Şarkıların 30'unda, toplumun geneline hitap ediyor. Kalan 10 şarkıda, çocuklara ve gençlere yönelmiş.

      Toplumun geneline hitap eden şarkıların 17'sinde dini hususlar, 13'ünde geleneksel göndermeler var. 

      Dini hususlara sahip 17 şarkının 3'ü erdemli hayat, 7'si dünyanın geçici bir yer olduğu, 7'si de ölüm, ahiret ve dua içeriklidir. 

      Geleneksel göndermeler içeren 13 şarkının 5'inde, birlikteliğe ve toplumsal  değerlere vurgu yaparken, 2'sinde doğru sözlü olma, 2'sinde sağlıklı yaşam ve 4 tanesinin de de şahıs isimleriyle toplumsal mesajlar vermiş.

      Çocuklara ve gençlere yönelik olan şarkılarında ise Manço'nun 2 şarkısıyla yalnızca çocuklara hitap ettiği, 3 şarkısıyla çocuklara ve büyüklere birlikte seslendiği ve 5 şarkısıyla da gençlere, geleneksel bir zemin üzerinden ulaşmış.    

      Geleneksel göndermeleri, atasözü ve deyimleri aynen ya da çoğunlukla yapı bozuma uğratarak kullanmış ve gelenek üzerinden kendi özgün müzik tarzını oluşturmuş. 

      Barış Manço'nun şarkıları ne çocuk şarkısı olarak büyüklerce küçümsenmiş, ne de büyüklere göre bulunup çocuklar tarafından ilgisizlikle karşılanmıştır. Edebiyatın sadece metin düzlemiyle sınırlı olmayan estetik ve duygusal bakış açısını şarkılarında başarılı bir biçimde kullandığının ve eserleriyle her yaşa hitap edebilme becerisi gösterdiğinin de bir kanıtıdır.  

      Barış Manço'nun kuşaklar arası bir ayrım yerine kuşakları birleştirme ve toplumun tüm kesimleri üzerinden bir birlikteliğe, kuşakların birbirini anlayarak geleneklerin ve değerlerin yaşatılmasına ve kuşaktan kuşağa aktarılmasına büyük önem verdiği görülmektedir. Gerek yaptığı televizyon programlarında gerekse şarkılarının metni ve müziği üzerinden bu misyonu bilinçli olarak yürüttüğü, anlaşılmaktadır. 

      Barış Manço, Türk müzik tarihi içerisinde geleneksel kaynakları özgün bir formda  yorumlayan, müziği bir mesaj iletme aracı olarak etkin bir biçimde kullanan, sadece müziğiyle değil yaşantısı ve kılık kıyafetiyle de ön plana çıkan özgün bir sanatçıdır.  

      Vermiş olduğu mesajlar, hiçbir ideolojik algılama olmaksızın toplumun geniş bir kesimi tarafından alınmış ve Barış Manço, topluma mal olmuş az sayıdaki insan  arasına girerek, toplumsal hafızada, kalıcı bir iz bırakmıştır. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   


Kaynak: Muhammed Fatih TURANALP


Bu yazı 1266 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans