ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

10.02.2021

BATI’DA OLANLAR VE BİZLER (5)

STEVE JOBS VE APPLE

Apple şirketi 2020 yılında dünyanın ilk bir trilyon dolar değeri olan şirketi olarak, finans çevrelerince, ilan edilmişti. Steve Jobs ve Apple yirmi yüzyılın son yirmibeş yılında ortaya çıkmış bir başka fenomendi

Dünyanın ilk bir trilyonluk şirketi Steve Jobs'ın kurduğu Apple şirketidir. 1976'nın başında kurulan bu şirketin, o zaman 21 yaşindaki temel fikir sahibi , kurucusu, ortaĝı ve iki devre CEO 'luĝunu yapmış olan  24 Şubat 1955 doğumlu Steve Jobs, 5 Ekim 2011'de pankreas kanserinden bu dünyadan 57 yaşında  iken ayrıldı.

Ikinci kez 1997'de Jobs'ın CEO 'luĝa getirilmesinden ölümüne kadar geçen sürede Apple iki yüz milyondan fazla iPod, iTunes yoluyla bir milyardan fazla şarkı, 26 milyon iPhone ve 60 milyondan fazla bilgisayar sattı. Bunun yanıra Jobs bilgisayar animasyon şirketi Pixar'ı, kendi kaynakları ve yönetimi ile batmaktan kurtardı  ve Pixar'ın kümülatif olarak beş milyar dolarlık satışa erişmesini saĝladı.

Steve Jobs 20. yüzyılın son çeyreĝinde, Edison ve Ford'un  yüzyılın  başında yaptıĝı gibi, bütün dünyada  herkesin yaşamını deĝiştiren kişi olarak tarihe geçti. Modern elektroniĝi herkesin sahip olmayı arzu ettiĝi, vazgeçilemez, bir ürün haline dönüştürdü. Walter Isaacson , Little , Brown tarafından  2012'de yayınlanan Steve Jobs adlı kitabında Steve Jobs için “ O akıllı mıydı?” diye soruyor ve  “Hayır , istisna deĝildi . Fakat o bir deha idi” diye yanıtlıyor. Gerçekten o iş hayatında yavaş öĝrenen biri idi. 1976'da yirmi bir yaşinda iken arkadaşi Wozniak ile birlikte bilgisayarlar için “printed circuit boards” üretmek amacı ileApple Computers'u kurduktan sonra bilgisayar ihtilâlini gerçekleştirdi. Fakat kendi yeni şeyler bulma ihtirasını frenleyemediĝi ve büyük şirketlerin çalışma dinamiĝini anlayamadıĝı için 1985'de Apple'ın CEO' luĝunu bırakmak zorunda kaldı. (Michael Moritz; The Daily Telegraph ; 27.8.2011).  '97'de tekrar Apple'a , Apple'in büyük bir kriz içinde olduĝu sırada dönünceye kadar boş durmadı. Fakat çok zorluklar çekti. NeXT 'i kurdu ve onu daha 50.000 bilgisayar satışına ulaştıĝı dönemde 400 milyon dolara sattı.

Steve'in annesi, Joanne Schiebe University of Wisconsin'deyken, hocası , Suriyeli doktora öğrencisi  müslüman Abdulfattah “John” Jandali'den ona hamile kalmıştı. Doĝar doĝmaz onu evlâtlık verdi. Onu  alan ilk  aile kız çocuk istediĝinden, sonradan ondan vazgeçti .Steve'i  1955'de bebek iken Kıyı Koruma Polisi Paul ve  eşi Clara Jobs  evlât edindi . Jobs'ların Steve'i  kolejj eğitimi vereceklerine söz vermeleri nedeniyle Joanne  bu aileyi seçti. Olup bitenlerden biolojik babanin haberi yoktu.  Aile yoksul bir aile idi ; evlerinde ikinci el mobilya  ve yalnız siyah beyaz televizyon bulunuyordu ve tatile gitme olanakları yoktu. Steve genç bir delikanlı iken diĝer çocuklardan farklıydı.Daha lisede iken alternatif elektrik akımını kontrol eden bir rectifier icad etmiş ve bir teknik fuarda sergilemişti. Reed College , Portland , Oregon'da kaligrafi dersleri aldı. Üniversiteden, ailenin okul taksitleri ödeme zorluĝu nedeniyle mezun olamadı. Bu estetik bilgisi  ve yeteneĝi Apple 'ın ilk bilgisayarı Macintosh'ı 1984 'de üretmesine neden oldu. “Think different” - farklı düşün – onun  hayatı boyunca vazgeçilmez rehberi oldu.

 


Bir kaç yıl önce pankreas kanserine yakalandığını öĝrenerek, tedaviye başlayan Apple'ın CEO'su Steve Jobs, başarılı bir ameliyat geçirdi.

Öĝrencilere seslenirken, başlangıçta doktorların kendisine eve gidip,ailesiyle vakit geçirip, işlerini yola koymasını, yani bir anlamda 'ölmeye

hazırlan' mesajını ilettiğini anlatan Jobs, gençlere zamanlarının kısıtlı olduğunu hatırlattı. Son derece dramatik olan konuşma unutulmaz bir ders niteliğinde idi;

 “Yaşamınızdaki noktaları birleştirirken, geçmişe bakarak bunu yapamazsınız.Geçmişteki noktaları birleştirerek çözüme ulaşılır. Noktaların gelecekte bir biçimde birleşeceğine güvenmek zorundasınız. Bir şeye güvenmek zorundasınız:Kadere, sezgilerinize, karmaya, vs. Benim yaşamımdaki en önemli öge bu yaklaşımım oldu. Beni asla yanıltmadı. İkinci öyküm aşk ve kaybetmek üzerine. Apple'ı 20 yaşındayken, garajda kurdum. On yılda 4 bin çalışanıyla 2 milyar dolarlık bir şirket yarattık. 30 yaşında, kendi kurduğum şirketten yönetim kurulunun kararıyla kovuldum.Yaşamımın merkezinde olan şeyi kaybedip, umutsuz biçimde ortada kaldım. 

 Hâlâ Apple'a aşıktım. Yeniden başlamaya karar verdim. Başarının ağırlığı yerini,  yeniden başlamanın hafifliğine bıraktı. Yaşamımın en yaratıcı dönemlerinden birine başladım.  Sonraki beş yılda, sıfırdan başlayan birisinin rahatlığıyla, NeXT ve Pixar'ı kurdum. O sırada şimdiki eşime aşık

oldum. Pixar dünyadaki ilk bilgisayar yardımıyla tasarlanmış filmi, Toy Story'yi yarattı. Pixar bugün dünyanın en başarılı animasyon stüdyosu. Sonra Apple NeXT'i aldı, ben de tekrar işime kavuşmuş oldum. Bu arada şahane bir ailem oldu. Apple'dan kovulmamış olsaydım, bunların hiçbirisi olmayacaktı. Acı bir ilaçtı, ama anlaşılan hastanın buna ihtiyacı vardı. Bazen yaşam kafanıza bir tuğla atıyor. İnancınızı yitirmeyin. Neyi sevdiğinizi anlayın. İş,yaşamınızın büyük bir  bölümünü dolduruyor, eğer hâlâ bulamadıysanız, aramayı sürdürün. Aşkta olduğu gibi, bulduğunuzda onun olduğunu bilirsiniz. Son 33 yılda, hergün aynaya baktım ve kendime sordum,"Bugün hayatının son günü olsa, şimdi yaptığın işi yaparmıydın?" Cevabımın hayır olduğu günlerin sayısı arttığında, işimi değiştirmem gerektiğini anladım. Yakında öleceĝimi bilmek yaşamdaki büyük kararları almamda yardımcı oldu.Çünkü tüm beklentiler, gurur, başarısızlık, utanç ve korku ölümün yüzü karşısında parçalanır. Öleceĝinizi unutmamak, kaybedecek bir şeyinizin olduğu tuzağından sizi çıkartır. Zamanınız kısıtlı, başkasının hayatını yaşayarak onu boşa harcamayın. Başkalarının fikirlerinin sesinin iç sesinizi bastırmasına izin vermeyin.Kalbinizi ve sezginizi takip edecek cesaretiniz olsun. Geri kalan herşey ikincildir.” demişti. Jobs öldüğu sıralarda, Eylül 2011'de, 7 milyar dolarlık bir servete sahipti.

Apple şirketinin 1920/21 yılı birinci üç aylık (Ekim -Aralık '20) faaliyet sonuçları açıklnadı: Üç aylık dönemde şirket gelirleri 111,4 milyar dolar , ve dönem karı 28,76 milyar dolar. Geçen yıla göre gelirlerde % 21 artış gerçekleşmiştir.


Bu yazı 327 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans