ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.02.2021

BATI’DA OLANLAR VE BIZLER (7)

Çin'in uzaya gönderdiği  Chang'e 4 uzay aracı ay yüzeyine indikten sonra çimlenen pamuk tohumu ay yüzeyinde ilk kez insanlar tarafından gerçeleştirilen biyolojik büyüme denemesi oldu. Bu denemeyi Chongqing Üniversitesi Advance Technology Research Institute'den Xie Gengxin organize etti. Yeşil yapraklarıyla ayda  büyüyen ilk bitkinin bu olacağını belirten Xie, ileride uzaya yapılacak yolculuklar için bunun büyük önem taşıdığını belirtti. Venüs'den sonra Dünya'ya en yakın olan Mars'a yapılacak yolculuklarda astronotlar kendi gıdalarını yetiştirme olanağına kavuşabilecekler.  Ayın uzak kısmına  ilk  inişi  yapan ilk Çin, Jade Rabbit 2 aracından sonra, 2020 ‘de dört misyon daha gerçekleşti.

Nasa'nın seyahat edilecek cehennem olarak tanımladığı  fakat keşfedilmeyi bekleyen Venus sülfürik asit damlacıklarıyla örtülü, 457C derece yakıcı sıcağa ve dünya atmosferindeki basıncın 90 misli  basınca sahip olan , dünyadan 24 milyon mil ile 162 milyon mil arasında uzaklığı değişen  bir gezegendir. Bilim adamları 2020 yılında ,  Marsa gönderilecek astronotların dünyanın kız kardeşi olan Venus'a uğrayarak gitmelerinin çok yararlı olacağını belirtiyorlardı. John Hopkins Üniversitesi Applied Physics Profesörü Dr.Noam Izenberg Venüs'e uğranmasi halinde oradaki basınca ve sıcağa dayanıklı bir rover ile  ve drone'larla çok çeşitli bilgiler toplanabileceğini belirtiyor ve “ eskiden Venüs'de su okyanusları olabilecağini, şimdi ise tamamen bir çöle dönüştüğünü, bir gün dünya'nın da böyle olabileceğine , bu nedenle Venüs'un geçmişini, bu gününü ve geleceğini çok iyi bilmek gerektığine işaret ediyordu. NASA 2030 yılında  Mars'a ilk insanlı misyonu gerçekleştirmeyi planlamaktadır.(Jacqui Goddard : the Times, 11.7.2020)

Akıllı diş fırçası bir kaç yıl önce bir hayal idi.Madrid'de Hospital Ramon y Cajal'da geliştirilen diş fırçası  tükürük yoluyla kişideki kalb sorununu saptayabiliyor ve tedavisinde yardımcı  olabiliyor. Kişinin kan basıncını ve oksijen düzeyini saptıyor, kontrol ediyor. Böylece  hastanın sisteminde  küçük düzeltmeler  yapmak mümkün olabiliyor. Söz konusu hastanede çalışan  Dr.Marcos ayrıca “intelligent shirt” projesi üzerinde de çalıştıklarını belirtti. Bu sayede gömleği giyen hastalar günlük hayatını normal olarak sürdürürken sürekli olarak  control edilmiş oluyorlar.(Chris Smyth; The Times)

Toyota, Shell ve Anglo gibi şirketler elektrikli otomobil üretimini başka bir şekilde gerçekleştirmeye başladı. Bu otomobillerde elektrik depolanmış pil ya da akü yerine hidrojen yakıt olarak kullanılmaktadır. Arabanın arkasında bir hidrojen tank ve önde elektrik yaratan yakıt cell'i bulunmaktadır. Elektrik motoru arabayı çalıştırmaktadır. Burada avantaj hidrojenin çok kolaylıkla doldurulabilmesi ve  arabanın uzun menzil çalışabilmesidir.Örneğin orta büyülükteki Toyota Mirai hidrojenle, elektrik pilli arabanın iki misli olan,  300 mil gidebilmektedir. Shell ilk  arabalara hidrojen yüklenebilecek istasyonları kurmaya başlamıştır. (Emily Gosten ; The times, 17.1.2020)

Otomobil endüstrisinde devrim yaratacak bir gelişme de otomobil sürücüsünün düşüncelerini okuyan otomobilin üretilmeye başlanmış olmasıdıydı. Nissan'ın başlattığı “brain to vehicle” -B2V- projesi çerçevesinde geliştirilen teknoloji ile  araba sürücüsünün yapacağı hareket öngörülüyor ve otonom sürücü sistemi hemen devreye giriyor. Nissan'a göre, sürücü bir hareketi başlatmadan önce , sistem sürücünün beyin dalgalarındaki sinyalleri saptıyor. Bu saptama sürücünün başına takılan sensörlerle sağlanıyor. Beyin dalgalarının okuması bir bilgisayara gönderiliyor.Bilgisayar sürücünün muhtemel hareketini öngörüyor. Direksiyon, gaz pedalı ve fren saniyeden daha az bir sürede , sürücü karar vermeden önce, kontrol altına alınıyor. Böylece sürücü hatalarından doğacak kazalar, büyük  ölçüde önlenmiş oluyor. Sistem ayni zamanda sürücünün rahat olup olmadığını saptıyor, buna bağlı olarak aracın içindeki ortamın düzeltilmesine yardımcı oluyor.(Graeme Pato; The Times, 5.1.2018).

Çiftçilikte devrim yaratacak bir keşif ise kendikendini dölleyen çok eski bir mısır çeşidinin bulunması oldu. Bu özellik geleneksel tohum çeşitlerine uygulanabilirse gıda maddeleri üretiminin maliyeti  önemli derecede azalacağı gibi , sun'i gübrenin yarattığı çevre kirliliği ve onun üretiminde kullanılan enerjide de büyük bir tasarruf söz konusu olacaktır. Bu buluş özellikle ,  azalan maliyetler nedeniyle, gelişmekte olan ülkeler için büyük bir avantaj sağlıyacaktır. Söz konusu eski mısır çeşidi Mars gıda maddeleri şirketi ziraat baş mühendisi Howard – Yana Shapiro tarafından 1980 yıllarında Güney Mexiconun Sierra Mixe bölgesinde bulunmuştur. Bu konuda University of Wisconsin ve University of California'daki bilim adamları tarafından  araştırmalar hızla devam etmektedir.(Rhys Blakely; The Times, 18.8.2018).

Bilim adamları buğdayın normal yetişme süresini yarıya indirecek yeni bir yöntem geliştirdiler. Bu buluş yoksul halkların beslenmesini kolaylaştırmak için başlatılmış projenin bir parçası olarak büyük önem taşımaktadir. Özel olarak adapte edilmiş LED ışınları kullanılarak , normal olarak, tohumdan hasata kadar  dört beş ay süren buğdayın yetişme süreci sekiz haftaya indi. Ingiltere Norwich'deki John Innes  Bitki Araştırma Merkezi şefi Dr. Brande Wulff “ geleceğin iklim koşullarına adapte olacak bitkilere şiddetle ihtiyacımız var. Dünyada artan nüfus için daha ucuz, daha besin değeri yüksek, daha verimli bitkilere gereksinmemiz giderek artmaktadır. Hızlı yetiştirme tekniği çiftliklerde kullanılmayacak.Fakat bulgularımız daha az kimyasal madde kullanarak, besin değeri daha yüksek yeni bitki çeşitleri yaratmamıza yardımcı olacaktır” demektedir. (Jerome Starkey; The Times, 13.1.2018). 2100 yılında 11 milyar olacağı tahmin edilen dünya nufusu nedeniyle  çiftçiler , gelecek elli yılda son beş yüz yılda ürettiklerinden daha fazla ürün üretmek zorunda olduklarından , bu gelişmeler dikkati çekmektedir.

                                                          


Bu yazı 367 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans