ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

20.03.2021

İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!

Dün gece yarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Karar'a göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedildi.

Oysa ki İstanbul Sözleşmesi kadınlarımızın hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir kazanımdır aslında.  Kadınlarımıza yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin avrupa konseyi sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası bir insan hakları sözleşmesidir.

Ayrıca İstanbul Sözleşmesi kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenleme olma özelliği de taşımaktadır.

Sözleşmenin amacı toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarımız özgürce, eşit bireyler olarak yaşamalıdır, bunu bizler sağlamalı ya da sağlamak için çalışmalıyız.

Bu sözleşmenin bir tarafı olmak, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmek bu kararlılığımızın birer göstergesidir.

Ülkemizde faaliyet gösteren tüm yetkili kurum ve kuruluşlar olarak hepimiz İstanbul Sözleşmesi'den çekilmenin iptali için çaba göstermeli kadınlarımızı her türlü şiddet ve baskıdan korumak adına bu sözleşmeyi hayata geçirmeliyiz. 

Kadınlarınızın erkeklerle eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu bir toplum oluşturmak için çalışmaya devam etmeliyiz.

Her birimiz bu ülkenin birer ferdi olarak çağdaş Türkiye'yi inşa etme yolunda bir mihenk taşı olan İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmalıyız.

Kısacası kadınlarımız için çocuklarımız için geleceğimiz için, #İstanbulSözleşmesiYaşatır demeliyiz…


Bu yazı 486 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans