ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.03.2021

ÇANAKKALE ZAFERİMİZ

Tarihimizin en parlak sayfalarından biridir  Çanakkale.  Türk  halkının gurur kaynağıdır.

     Çanakkale Savaşları'nın birçok nedeni vardır. Birçok da sonucu olmuştur. Zaferin 106. yılı kutlamaları 18 Mart'ta yapıldı.

     İtilaf Devletleri ( İngiltere, Fransa ve sömürgeleri)  en güçlü donanmaları ve orduları ile boğazları geçip hem İstanbul'u alacak (böylece Osmanlı Devleti'ne son verecek), hem de diğer müttefiki Çarlık Rusyası'na yardım yollarını açacaklardı.

     Osmanlıların elinde bulunan ve değeri yeni yeni anlaşılan petrol bölgeleriyle birlikte diğer zenginliklerimizi ele geçirmek istiyorlardı. Emperyalist ittifak Çanakkale Boğazına bu nedenle saldırdı.

     3-Kasım-1914 ile 18- Mart-1915 tarihleri arasında denizden birçok saldırı yaptılar  ama , deniz yolu ile geçemeyeceklerini anladılar.

     En güçlü saldırıyı 18 Mart'ta yaptılar. Nusrat mayın gemimizin döşediği mayınlar, boğazın iki yakasındaki topçu bataryaları ve Havranlı Koca Seyit  gibi kahramanlar, güçlü ve yenilmez sanılan donanmalarına ağır darbeler vurmuşlardır.

     18 Mart  kesin bir deniz zaferimizdir.

                                  ****


      Denizden geçemeyeceğini anlayan saldırgan düşman, 25-Nisan-1915 ile 9-Ocak 1916 tarihleri arasında, Gelibolu Yarımadası'na karadan saldırmıştır. Sayısız defa karaya asker çıkarmış ancak burada da kahraman mehmetçiğin fedakarlığını aşamamıştır.

     Seddülbahir Cephesi,  1.2.3.Kirte Muharebeleri, Zığındere Muharebesi,  Arıburnu Cephesi,  1. 2. Anafartalar Savaşı, Tekketepe Muharebelerinde 253 bin kınalı ana kuzusunu vatan için şehit, yaralı ve kayıp vermişiz. Saldırgan düşmana  Çanakkale geçilmez deme başarısını gösterdik.

     İngilizler nihayet  yenilgiyi kabul ederek 9 Ocak-1916'da  Gelibolu Yarımadası'nı da terk ettiler.

                           ****

     Hep, kafamda şu soru vardı. Çanakkale Zaferi kutlama günü neden 18-Mart günü kutlanmaktadır?  Evet o gün büyük bir zafer kazanılmıştır. Ama asıl kanlı mücadele daha sonraki zamanlarda Gelibolu Yarımadası'nda kara savaşlarında verilmiştir. Neden düşmanın geri çekilme kararı verdiği 9-Ocak'ta  topyekun şehitlerimizi anma günü kutlanmamış? 

     Bu soru beni kuşkuya düşürdü. Araştırma gereği duydum. Acaba Mustafa Kemal Paşa'nın, Çanakkale Zaferimizdeki üstün başarısını gölgeleyip gizlemeye çalışanlar mı var diye düşündüm. Çünkü bugün bazı nankörler O'nun adını anmadan göstermelik törenler yapıyorlar.

     Çanakkale Şehitlerini anma töreni ilk kez ne zaman kutlandı? Sorusunu sordum internete. Ben 1950'den sonra kutlanmaya başlandı yanıtını bulacağımı sanıyordum. Yanılmışım. İlk kutlama Çanakkale'de 18-Mart- 1916'da Deniz şehitlerini anma günü yapılmış. Daha sonraki kutlamalar 1930 lara kadar yapılamamış herhalde. Çünkü,1918 Mondros Anlaşması, ardından yurdumuzun birçok yerlerinin işgali, 1922'ye kadar Kurtuluş Savaşı,1923 Cumhuriyetin ilanı, yeni devletin organizasyonu, devrimler, ihtiyaçlar, yaraların sarılması zor bir süreç, yıllar yılları kovalamış. 

     18- Mart-1932'de Çanakkale Halkevi,  Deniz Şehitlerini Anma Günü yerine, tüm şehitlerimizi kapsayacak bir isimle ‘'Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'' düzenlemiş. Daha sonra diğer illerimizde de Halkevleri Çanakkale Şehitleri Günü düzenlemiş. Halkevlerinin bu anma günleri halkımızda çok heyecan yaratmış. Balıkesir Halkevi de 18-Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü düzenlemiş. Böylece 18-Mart  anma günü olarak yerleşmiş.

                                   ****

     Bu küçük araştırmam sırasında şaşırtıcı bilgi kirliliği ile karşılaştım. Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı, düşmanı gerici yayın organlarında ne aşağılık sözler var. Şaşırmadık, onları tanıyoruz.

     Yoz-yobaz takımının hepsini burada saymama gerek yok. Ama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış  ANAP'lı bir zatın sözleri beni şaşırttı. Bu derecesini ummazdım. Çocukları, torunları bu utancın altında eziliyorlardır şimdi.

     Osmanlıda Hürriyet ve İtilaf Partisi yandaşlarından bu yana, o gelenekten gelen tüm siyasetleri, siyasetçileri, yazanı-çizeni biz biliyoruz. Sadece küllenmiş olayları, toplumsal barış  adına deşmemek için tarih sayfalarına bırakıyoruz.

     Kahraman askerlerimiz, fedakar halkımız ‘'Çanakkale geçilmez''dedi, ancak yaklaşık üç yıl sonra tek adam padişah iradesiyle aynı düşmanlar İstanbul dahil yurdumuzun her yerine girdiler.Bu da unutulmamalıdır.

     Çanakkale Zaferimiz onurumuzdur. Cumhuriyete ulaştıran bir büyük yoldur.  Şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.


Bu yazı 501 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans