ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

29.03.2021

5-3-2'NİN YÜKSELİŞİ

KRAMPON (Mete Kozdağ)  

      Futbolda sistem ve diziliş, bir vizyon olayı olmakla birlikte; teknik direktörün, futbol sahasını enine üç eşit parçaya böldüğünde, bu alanlardan hangisinde oyunu yoğunlaştıracağı ve oynamaya çalışacağını kafasında netleştirip, şekillendirmesi; takımının sistemini ve dizilişini belirler.

      Günümüzde yeni tanımlamalar var; 

- Orta saha oyuncusuna ön libero denilirken artık 6 numara deniliyor. 

- Oyunu iki yönüyle oynayabilen orta saha oyuncuları bir zamanlar “iç oyuncusu” diye adlandırılırken şimdi 8 numara oldular. 

- Merkez santraforun adı artık 9 numara. 

- 7 ve 11 numaralar kanat hücum oyuncuları. 

- Değişmeyen, sadece 10 numara.

      Göze hoş gelmeyen, oynamaktan çok oynatmamaya yönelik 5-3-2'nin yükselişi, beğenilmemesine rağmen oynayan takım sayısında artış var. 

      5-3-2'de 1 ve 2'nci bölge kalabalık tutulup her türlü atak engellenmeye çalışılır. 

      İki stoperin arasında bir süpürücünün, iki bekin biraz daha iç tarafında bulunan orta saha oyuncularının 25-30 metrelik alanda boşluk bırakmadığı katı defans taktiğidir. Tek hücum planı, kontratak futboldur.

      5-3-2'nin yükselişinde, kuvvetli kas ve yüksek kondisyon var. 

      5-3-2'nin yükselişinde en önemli oyuncu, üçlü orta sahanın ortasında oynayan merkez orta sahadır. Oyun kurucu olarak oynayan bu oyuncunun hem geriye gelip top alması hem de önünde oynayan forvet oyuncularına ofansif olarak yardımcı olması gerekmektedir. Forvetlerden de en az birinin uzun boylu, kuvvetli ve çevik olması gerekir.

      3-5-2, doğru ve iyi bir şekilde uygulandığında “sıkıcı futbol” diyenlerin aksine gayet göze hoş gelen bir futbol ortaya çıkartıyor.

      5-3-2'nin yükselişinde defans, sadece başlangıçtır. Öncelik gol yememektir. Rakibi üzerine iyice çektiğinde ve tüm atakları durdurduğunda artık hücum sırası gelmiştir ve ilerideki hızlı oyuncularla da golü bulursun. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  

 


Bu yazı 707 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans