ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

75. YUNUS NADİ ÖDÜLÜ BALIKESİR'E

HABER: ESİN BALIBEK

2020' de 6 dalda 8 ödül

Cumhuriyet Gazetesi kurucusu adına verilen Yunus Nadi Ödüllerini kazananlar belirlendi.
Seçici kurullar 465 yapıtı inceledi. 
6 dalda 8 kişi ödüle layık görüldü.

Yunus Nadi Ödülleri 75. yılına girdi. 1946 yılından itibaren yapılan Yunus Nadi Ödülleri Yarışması, gazetemizin kurucusu Yunus Nadi'ye olan saygı ve sevgiden kaynaklanıyor. Yalnız Cumhuriyet gazetesinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da büyük emeği bulunan Yunus Nadi'nin anısını her yıl tazelemek bizim için bir görev. Cumhuriyet'in Ulusal Bağımsızlık Savaşımızla ve Türkiye Cumhuriyeti ile eşzamanlı ve eşanlamlı bir kuruluş tarihçesi var. Yunus Nadi, gazetemizin temel taşlarını ve misyonunu bu doğrultuda oluşturdu. Yunus Nadi'nin ölüm yıldönümünü geçmişe dönük bir acı olarak değil, geleceğe yönelik bir kültür olayına dönüştürmek amacıyla bu yarışma düzenlendi.

Yarışmanın ilk düzenlendiği yıllarda Türkiye'de sanat alanında hiçbir özel ödül yoktu; tek parti dönemiydi ve yalnızca CHP'nin düzenlediği bir şiir ödülü vardı. Aynı dönemde bütün dünyada sanat, bilim ve edebiyat ödülleri ün yapmışlardı. İsveç'te Nobel, ABD'de Pulitzer, Sovyetler'de Lenin, Fransa'da Goncourt ödüllerinin sonuçları ülkemizde de ilgiyle izleniyordu. Türkiye'de de bu alanda öncülüğü Cumhuriyet gazetesi üstlendi. Bundan 75 yıl önce düzenlenen Yunus Nadi Armağan Yarışması'yla kültür ve sanat alanında bir yarışma heyecanı oluşturuldu. Daha sonraki yıllarda ülkemizde de kültür ve sanat alanında yarışma ve ödüllerin sayısı çoğaldı.

Yunus Nadi Ödülleri 75 yıl boyunca düzenli olarak gerçekleştirildi ve kültür-sanat alanında amaçlanan katkıları yaptı ve etkilerini duyurdu. Daha önce bir dalda yapılan ödüllendirmenin kapsamı 1990 yılından itibaren genişletildi ve Yunus Nadi Ödülleri adıyla sürmeye başladı.

2020 Yunus Nadi Ödülleri Edebiyat Ana Dalı'nda öykü, roman, şiir; Görsel Sanatlar Dalı'nda karikatür, fotoğraf; Bilimsel Araştırma Dalı'nda sosyal bilimler araştırması olarak sürüyor.

 75'inci Yunus Nadi Ödülleri, pandemi şartları da dikkate alınarak kasım ayında gerçekleşecek törenle sahiplerine verilecek.


Roman : Ömer F.Oyal

Şiir: Gonca Özmen-Mehtap Meral

Sosyal Bilimler Araştırması: Prof.Dr.Şaduman Halıcı

Karikatür : Önder Önerbay

Öykü: Kadir Öztopçu-Murat Çelik

Fotoğraf: Zehra Çöplü

 

Karikatür dalında 1.lik kazanan karikatürün sahibi olan Öner Önerbay Balıkesir'den…

1971 Giresun/Görele doğumlu olan Öner Önerbay, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Anasanat dalı mezunu.. Uluslararası ve ulusal karikatür yarışmalarında çeşitli derecelerde ödül kazanan Önerbay, 5 kişisel resim sergisi , 2 kişisel karikatür sergisi açtı.

Birçok karma sergi ve yarışma sergisine katılan Önerbay, halen Balıkesir ili Edremit ilçesi Altınoluk mahallesi, Altınoluk Fernur Sözen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Görsel Sanatlar Öğretmenliği yapıyor.

Kendisini sanata ve Balıkesir'e katkılarından dolayı, Yeni Haber Ailesi olarak kutluyor, başarılar diliyoruz. (www.yenihabergazetesi.net)

 

 

 

 

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans