CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, deprem konusunun siyaset üstü bir konu olduğu belirterek, “Zaman, artık inşallah bir daha karşılaşmayız zamanı değil, önlem alma zamanı” dedi.
Beş siyasi partinin, Meclis'te 'Deprem Araştırma Komisyonu' kurulmasına ilişkin önergeleri birleştirilerek görüşüldü. Önerge, oy birliğiyle kabul edildi. Depreme karşı tedbirlerin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyon, önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu'nda CHP Grubu adına konuştu. Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ekiplerinin depremin olduğu ilk anlardan itibaren büyük bir gayretle çalıştığını belirterek, “Devletin o sıcak şefkatli eli, vatandaşa, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve ekipleri tarafından rahatlıkla ama rahatlıkla aksettirildi” dedi.
Sözlerine “Zaman, artık inşallah bir daha karşılaşmayız zamanı değil” diyerek devam eden Ahmet Akın, deprem konusunun siyaset üstü olduğunu ve ciddi bir mesele olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 92'sinin fay hattı ve çevresinde yaşadığına işaret eden Ahmet Akın şunları söyledi:
MUHALEFETE KULAK VERİN
“Bizler muhalefet partileri olarak önergeler veriyoruz, reddediliyor yani ne olursa olsun reddediliyor anlayışının insanlıkla pek örtüşmediğine inanıyorum, makul bir durum değil. Yani ‘Cumhuriyet Halk Partisinden ne gelirse reddedelim.' demenin ne olduğunu 82 milyon vatandaşımıza iletiyorum. Bakın, fay yasasıyla ilgili önerge vermiş, hâlâ bekliyor. Neden bekliyor? Yaşadığımız bu afatın, bu sıkıntıların yaşanmaması için işte muhalefetin sözüne de, dediklerine de kulağınızı açmanız gerekiyor. Ülkemizin bir dakika dahi kaybedecek zamanı yok- bu fay yasasının hemen ama hemen gelmesi gerekiyor. Ardından, biz çözümlerimizi hep teker teker anlatıyoruz, hepimiz, bütün milletvekili arkadaşlarımız. Ardından demiştik ki, bunu da şahsen ben vermiştim: Depreme karşı binaların güçlendirilmesiyle ilgili kanun teklifi. Bu da bekliyor. Neden bekliyor, hangi gerekçeyle bekliyor, gerçekten merak ediyoruz. Yani şu anda acilen tedbir alınması gereken konu nedir? İnsanlarımız binaların altında kalmasın, zarar görmesin. E, o zaman en azından ulaşabileceğimiz yerlerdeki binaların güçlendirilmesi için bir mücadele edebilirdik, o da gelmedi.”
36 MİLYAR DOLAR NEREYE HARCANDI?
Toplanan deprem vergilerine değinen Ahmet Akın, “2000 yılından bu yıla kadar 36 milyar dolarlık bir tablo. 18 şehir, 80 ilçe ve 502 mahalle aktif olarak fay hatlarının tam üzerinde. Şimdi, toplanan paralar bu yerlerde ne oldu, yani kime gitti bu paralar? Mesela şu anda İzmir'de bu acıyı yaşarken İzmir'e bu paradan ne kadar verdiniz? İstanbul, ne kadar verdiniz. Şimdi, orada büyük bir tehlike var. Balıkesir, benim seçim bölgem ki orası da büyük bir tehlike altında. Oraya bu paralardan ne kadar aktarıldı?” (www.yenihabergazetesi.net)