Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı Mahallesi'nde faaliyet gösteren TÜMAD Madencilik San. Ve Tic.AŞ. Nurol Holding'in bir şirketi.Şirket,Üç yıldan bu yana Mdra dağında siyanür kullanarak altın ve gümüş madeni ararken diğer yandan da doğayı geri dönülmez tahribatlar bırakarak katlediyor.İşletme Küçük Ilıca Mahallesi.(köyü)ve Burhaniye İlçesi Karadere Mah.(köyü),Korucaoluk Mah.(köyü). Maden Değirmenbaşı ve Küçük Ilıca köylerine 3-4 km. uzaklıktaki bir mesafede.
Burhaniye Emek Demokrasi Güç Birliği Edremit körfezinde çevre mücadelesi veren diğer doğa ve yaşam savunucuları yanında Kazdağı Gezginleri ile birlikte 13 Kasım 2022 Pazar günü 4,5 Km yürüyerek Madra dağındaki madenin yakınlarına ulaştılar.Jandarmanın önlem alarak maden sahasına girmelerine izin verilmeyen 100'ü aşkın kitle burada siyanürcü şirket aleyhine sloganlar atarak tepkilerini dile getirdiler.Katılımcılar adına bir basın açıklaması yapan Burhaniye Çevre Platformu üyesi Süheyla Okur TÜMAD Maden Şkt. Hakkında açıklamalarda bulunarak yaşam alanlarının tahrip edilmesine izin vermeyeceklerine vurgu yaparak,mücdelelerini her zemin ve platformda sürdüreceklerine dair kararlı olduklarını ifade etti. Okur konuşmasının devamında şu açıklamalada bulundu.
“İlk ÇED başvurusu 2015 yılında yapılmış ve gerçekleşmiş. O dönemde ne yazık ki gereken refleks gösterilememiş. Ruhsat alanı 6.606,37 hektar, işletmenin ve ÇED alanı 856 hektar. 10 yıllık bir işletme yapacağını ifade ediyor…4 açık ocakta cevher çıkarılacak. Ocakların kapasitesi 7.760.00 ton/yıl. Toplamda 75.3 milyon ton cevher çıkarılacak..Yani devasa 4 adet krater/cehennem çukuru diye tabir edebileceğimiz çukur açılacak..Bu alana pasa da dediğimiz prosesten geçen yani değerli madenlerin alındığı cevher yığılacak. 100 hektarlık bir alan. Bu alana 3. Ve 4. Ocak açılana kadar 54 milyon m3 pasa depolanacak.Yani devasa bir pasa dağı oluşacak.
MADEN HAVZASI SU ZENGİNİ
Bu havza su zengini. Hem yerüstü hem de yeraltı su kaynakları Burhaniye'de içme ve kullanma suyu olarak kullanılıyor. Düdüklü suyu kaynağından gelen kaliteli içme suyu akıyor. Ve ücretsiz. Düdüklü suyu kaynağı, maden havzasında. Tesis 3 vardiya ve 24 saat çalışacak.Bu durumda 1 dk da 3.480 lt, 1 saatte 208.800 lt, 1 günde 5.011.200 lt yani 5.011,2 m3, 1 ayda 150.336 m3, 1 yılda 1.804.032 m3 su kullanılacağı söylenmiş. 10 yıl süreceğini düşünürsek toplamda 18.040.320 m3 su kullanılacak....Bu durum, şunun için önemli; ilk ÇED hazırlık raporu ile bu rapor bazı bölümlerde ciddi çelişkiler içermekte. ( Örneğin su temini). Dolayısı ile TÜMAD kamuyu yanıltmıştır. Bu kamu yöneticileri tarafından fark edilmemiş midir, yoksa göz mü yumulmuştur? Çünkü Avrupa Kalkınma Bankasına gönderilen her iki raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasında yayınlanmıştır…Dolayısı ile TÜMAD kendi hazırladığı raporlarla nasıl bir ekolojik yıkım olacağını istemeden de olsa ortaya koymuştur.
HAVAYA SU VE DOĞAYA BÜYÜK TAHRİBAT
Cevherin çıkarılması sırasında ortaya çıkacak ağır metaller ve patlatmalar ile oluşacak tozun bitkilere, hayvanlara ve insanlara zararları göz önüne bile alınmamıştır. Siyanürlü liç yönteminin risklerini yazmayalım bile. Üstelik de bu havza 1. Derecede deprem bölgesi. Olası bir depremde yaşanacak ekolojik yıkımı düşünmek bile istemiyoruz..
Maden 2019 yılı Haziran ayında üretime başlamıştır. 2022 yılı yaz aylarında işletme alanı dışarısında yeni sondaj çalışmaları için ormanın içerisinden ağaç kesmeye ve yol açmaya başlamıştır.”
(Haber: C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)