Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, üreticiyi desteklemek amacıyla başlattığı ürün alımlarının ikincisini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz haftalarda Gömeç'te 10 ton bamya satın alarak yola çıkan Büyükşehir Belediyesi ikinci alımını Sındırgı'da yaptı. Büyükşehir, Sındırgılı üreticiden 40 bin kilogram susam aldı. Piyasa değeri kilo başına 95 lira olan susamı 120 liradan satın alacaklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, ürünü tahin ve susam yağına dönüştürerek marka ürün elde edeceklerini söyledi.
Sındırgı Pürsünler kırsal mahallesinde düzenlenen susam alım töreninde konuşan Ahmet Akın, Balıkesir'de tarımsal üretimi desteklemek adına ürün alımlarının devam edeceğini söyledi. Tarım üretimde en çok kadınların emeği olduğunu vurgulayan Başkan Akın, “tarımsal alanda çalışan kadınlarımızı desteklemek için yoğun çalışma yapıyoruz, tarlada çalışan kadınlar bize emanet, onların emeklerine sağlık” şeklinde konuştu.
Tarımın zorluğuna dikkat çeken Akın, bölgede tarımsal sorunların çözümü için ekip arkadaşlarıyla birlikte yoğun mesai yaptıklarını, Balıkesir'de üretimin planlı şekilde yapılacağını ve katma değeri yüksek ürünler haline getirileceğini kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın şunları söyledi:
“Tarım zor iş, tarla zor iş, inanlar tarlalarını bırakmasın, insanlar üretsin karşılığını alsın, köylerimiz boşalmasın. O eski köylerimiz eski haline gelsin. İnsanlar, gençler çocuklarına iş bulmak için fellik fellik gezmesin, üreten kazansın köyünde yaşasın, bunu hayata geçireceğiz. Üretilen ürünleri planlı şekilde katma değeri yüksek hale getirmek için çalışıyoruz.
Bir ürünümüzü satın aldık, 60 liraya satılamayan ürünü 90 liraya aldık, şu anda Amerika'ya satıyoruz. Aynı şey susam için de geçerli. Balıkesir'de çiftçi yalnız değil, çiftçi kazanacak. Susamın Balıkesir için ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Gün geçtikçe azalan bir üretim var, toplam üretimin yarısından fazlası Sındırgı'da üretiliyor. Hem girdi maliyetlerini azaltmak, hem de bu işin katma değerini yükseltmek için bilimsel çalışıyoruz. Planlama ve kalkınma ajansımız detaylı çalışıyor.
Sadece Sındırgı değil. Balıkesir Türkiye'nin en güzel kenti. İddia ediyorum bana göre muhtemelen dünyanın en güzel kentidir. Yıllarca Balıkesir, İstanbul – İzmir arasına sıkıştı, bu değeri ortaya çıkaramadıysak geçmişe değil önümüze bakacağız. Bu güzellikleri ortaya çıkaracağız.
Otobandan geçerken sadece tabela görüyorsun, Balıkesir yazıyor. Artık böyle olmayacak. Çalışmaya başladık. Hemşehrilerimin ürettiği ürünleri kooperatiflerde, en başta kadın kooperatiflerinde üretilecek biz satın alacağız. Yol güzergahlarına, İzmir'e, istanbul'a büyükşehirlere satış imkanı getireceğiz. Balıkesir Molası'nı hayata geçiriyoruz, bütün çalışmalarını yaptık, üretilen ürünü satın almak istiyorum. Coğrafi işaretli tescilli ürünlerimiz var, bazıları AB'den tescilli olması lazım. Hayvancılığımız var, tarımımız var, üretimin her türlüsü var, dünyanın en kaliteli zeytini zeytinyağı var. Ödüllü ballarımız var. Balıkesir tarımsal üretimdeki zenginliği bakımından ülkenin en değerli kenti. Biz bu toprakların evladıyız, borcumuzu ödemeye çalışıyoruz.
Çiftçinin giderek toprağı terk ediyor. Zenginleşmesi gereken çiftçi maalesef yoksullaşıyor, buna izin vermeyeceğiz. Bu bir kader değil, terslik var bu işte. Bu çalışmaları bunun için yapıyoruz. Tarım ve hayvancılık politikalarındaki yanlışlar bir kenara, bizim çiftçimiz zarar etmeyecek. İthal eden değil ihraç eden bir Balıkesir olacak. Türkiye'de çiftçi üretimi bırakıyor, ithal ürünler geliyor, biz üreteceğiz. Toprak üretenin su kullananın. Bunlar bizde var.
Milletvekilliği yaptığım 3 dönem içinde bunları hep gündeme getirdim, şimdi hayata geçiriyoruz. Ekip arkadaşlarımla birlikte uyum içinde çalışıyoruz. İlk göreve geldik, 78 yıl sonra belediyede bir değişim oldu. Allah nasip etti, millet bize yetki verdi, emanet etti. Emanete sahip çıkmak imanımız gereği, emanete ihanet edilmez, görevini en iyi yapan vatanını en çok sevendir. Bizim yüreğimizde Allah korkusu var, milletin hakkını yemek en büyük günah. Her konuşmamda, her çalışmamda şunu diyorum, Balıkesir'de kul hakkı yenmeyecek. Bu bizim borcumuz. Balıkesir'i zenginleştirerek, hakkını iade ederek gelirleri arttıracağız.
Susam neden önemli bizim için? Türkiye'de yılda 20 – 30 ton susam üretimi yapılırken, 2023'de 215 ton susam ithal etmişiz. Bunu tersine çevirmek için ithal pazarına dönüşmüş ülke olmayı reddediyoruz. Tarım üretiminde sıkıntılarımızdan biri girdi maliyetleri, bununla kalmıyor, iklim krizi de var, kuraklık var. Buğday ve arpaya ulaşımdaki zorluklar, savaşlar, çatışmalar var. Domates üretiminde yaşadıklarımız ortada. Yanlış planlama olunca vatandaş kaderiyle baş başa kalıyor.
Bunu engellemek istiyoruz. İhracatı kapattılar, vatandaş zarar etti. Stratejik olarak tarımın bizim için en önemli nokta olduğunu söylüyorum. Kırsal kalkınma olmadan hiçbir memleketi kalkındıramayız. Destek programı silsilesine başladık, satın alımları yapıyoruz, sözleşmeli tarım başladı. Planlı şekilde. Parça paça satın alımlar yapılıyor.
Susam üretimi zor iş, ama daha çok üretmemiz lazım. Balıkesir genelinde 9 bin dekar üretim var, yarısından çoğu burada yetişiyor. Bu bir kültürel miras. Hem üretimi zor. Bizim susamımız hem organik hem lezzetli hem de dünyanın en güzel susamı. Sındırgı'da 4 bin dekar alan var, üretim yapan çiftçilerden toplam 40 bin kilogram susam alacağız. Piyasa değeri 95 lira, biz bunu 120 liradan alıyoruz. Sadece satın almıyoruz, aynı zamanda sizlerden alınan susamı tahin, susam yağı gibi katma değerli ürünlere çevireceğiz, markalaştıracağız.”