METE KOZDAĞ
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. BEYNİN ÇALIŞMASINA ‘MANUEL VİTES’ KATKISI

BEYNİN ÇALIŞMASINA ‘MANUEL VİTES’ KATKISI

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YazıYorum (Mete Kozdağ)  

      Japon Profesör Ryuta Kawashima’nın araştırmasına göre manuel vites kullanmak, beyni; ciddi oranda daha aktif çalıştırıyor.

      Beynin çalışmasına ‘manuel vites’ katkısı, çok faydalı bir egzersiz olarak kayda geçmiş durumda.

      Araştırmaya göre; manuel vites bir aracı kullanırken yapılan hareketler zinciri, trafiği süzmek, debriyaja basmak, doğru vitesi seçmek ve gazı ayarlamak; beynin, prefrontal korteks bölgesini yani karar verme, planlama, dürtü kontrolü ve sosyal davranışları yöneten merkezini, daha dinç tutuyor.

      Hafıza, dikkat ve karar alma mekanizmalarını yöneten bu bölge; manuel viteste tam kapasite çalışırken, otomatik vitesli bir araçta “sadece pasif bir yolcu” rolünü seçiyor. 

      Araştırmanın, dikkat çekici sonuçlarına rağmen manuel şanzımanlı otomobillerin sayısı her geçen gün azalıyor.

      Artık satılan sıfır otomobillere baktığımızda manuel şanzımanın sadece sınırlı sayıdaki modelin, giriş modellerinde olduğu görülüyor.

      Beynin çalışmasına ‘manuel vites’ katkısı bu şekildeyken otomatik vitesli araçlarda vücut hareketsizliği, debriyaj pedalı ve vites kolu kullanımının ortadan kalkması nedeniyle sol bacağın tamamen hareketsiz kalması ve sağ bacağın ise çok dar bir açıyla sınırlı hareket etmesidir. Özellikle uzun yolculuklarda ve yoğun dur-kalk trafikte yaşanan bu durum, kan dolaşımını yavaşlatarak tıp dilinde Derin Ven Venöz Tromboembolisi (pıhtılaşma/damar tıkanıklığı) olarak bilinen ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

BEYNİN ÇALIŞMASINA ‘MANUEL VİTES’ KATKISI
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yenihaber Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin