GÜRAN TATLIOĞLU
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TRUVA EFSANESİ (1-6)

TRUVA EFSANESİ (1-6)

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Euboia adasının Cape Kaphereus  kayalıklarına  Yunan gemileri , bu fırtınalardan ve aşırı yağmurlardan dolayı çarptı ve çoğu battı. Ajax’ın gemisine şimşekleri Athene kendisi yöneltti. Ajax kurtuldu . Kaçtı. Kurtulduğunu sandı. Büyük  bir küstahlık içinde övünürken Poseidon Gyraian kayalıklarını parçaladı. Yuvarlanan bir  kaya parçası Ajax’a çarptı , onu denizın derinliğine sürükledi ve  Ajax orada boğuldu.

\r

Agamemnon Myceane’a geri döndü. Gemiden karaya iner inmez öldürüldü.  Philoktetes sağlıkla ülkesine dönebildi. Idemeneos  Girit gurubunun lideri olarak Girit’e sağ olarak dönmeyi başardı. Odysseus on yıllık bir seyahat süresinden sonra ülkesine geri geldi . Bu Homer’in  ikinci dev eseri Odyssey isimli eserinin konusudur. Kahin Kalchas karadan Kolophon’a  ulaştı , burada on yıl yaşadı. Kendisinden daha güçlü bir kahinle yarışması halinde öleceği kehanetinde  bulunmuştu. Thebanlı büyük kahin Teiresias’ın oğlu Mopsos’la karşılaştı. Mopsos’la yarışmasında ne ağaçtaki incir adetini  ne  de dişi domuzun karnındaki yavru adedini bilebildi. İkisini de Mopsos doğru tahmin etmişti. Kalchas bahsi kaybetti, yenilgiye dayanamadı ve kalb sektesinden öldü.

\r

Büyükaannesi Thetis’in öngördüğü fırtınalardan kurtulmak isteyen Achilles’in oğlu Neoptolemos da karadan geriye döndü. Yanına Hektor’un dul eşi Andromache  ve kahin Helenos’u aldı. Epeiros’da yerleşti. Andromache’dan bir oğlu oldu. Adını Molossos koydular ve orada yaşayanlara Molossianlar denildi. Bir çok kuşak Neoptolemos sülalesinden burada yaşadı. Büyük İskender’in annesi Olympias bu sülaleden gelmektedir.

\r

Neoptolemos’un Delphi’de ölümünden sonra  Andromache Helenos’la evlendi.  Helenos’un kıral olduğu Pergamon adlı yeni bir kentte yaşamaya başladılar. Truva’da olup bitenleri hiç bir zaman unutamadılar. Andromache bir keresinde ölümle tehdit edildiğinde tepkisi şöyle olmuştu;

\r

Ölüm hiç korkutucu değil

\r

Düşündüğünüz gibi benim için

\r

Çok önce öldüm ben

\r

Yıkıldığında zavallı Truva kentim

\r

Ve öldüğünde Yüce Hektor’um

\r

 

\r

Truva Efsanesi’nin anlatımı bittiği akşam gökte parlak bir ay  ve milyonlarca yildız Truva’yı selamlıyordu. Birden ışıltılar içinde  iki yıldız kaydı. Helen  ve Paris yeryüzüne el sallıyordu.

\r

 

\r

 

\r

                                               13

\r

 

\r

                                                                

\r

 

\r

 

\r

 

\r

 

TRUVA EFSANESİ (1-6)
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yenihaber Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin